Koalicija: Husi skladište oružje u školama

Koalicija je počela sa udarima u Jemenu krajem marta (Getty Images)
Koalicija je počela sa udarima u Jemenu krajem marta (Getty Images)

Koalicija koja vrši zračne udare na pozicije pripadnika pokreta Husi u Jemenu u ponedjeljak je optužila šiitske pobunjenike za skladištenje municije i oružja u školama i bolnicama.

“Imamo informacije da se oružje i municija pohranjuju u školama, bolnicama, privatnim kućama i hotelima”, kazao je glasnogovornik koalicije Ahmed al-Asiri tokom konferencije za medije u Rijadu, prenosi Anadolija.

Istakao je, također, kako su igrališta u južnom jemenskom gradu Adenu na meti zračnih udara zbog velike količine naoružanja koja se nalazi na tom području.

Nemiri u Jemenu počeli su prošlog septembra, kada su pobunjenici pokreta Husi preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Jemena Sanom. Kasnije su se proširili i na druge dijelove zemlje.

Zračni udari

Saudijska Arabija je zajedno sa saveznicima 26. marta počela zračne udare u Jemenu, kako bi odbranila Vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija od napredovanja pobunjenika.

Hadi se u februaru sklonio u Aden, nakon što je pobjegao iz Sane, a sada je utočište potražio u Rijadu u jeku ofanzive šiitskih pobunjenika, koja je nastavljena uprkos zračnim udarima.

Saudijska Arabija optužuje Iran, najveću šiitsku silu, da podržava pobunjenike u Jemenu, u namjeri da se u iranskom predvorju stvori proiranska država, navodi AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO