Brodovi ruske mornarice u La Mancheu

Nije neobično da ruski ratni brodovi budu u La Mancheu (EPA)
Nije neobično da ruski ratni brodovi budu u La Mancheu (EPA)

Grupa brodova ruske Sjeverne flote, koju predvodi veliki protupodmornički brod “Severomorsk”, uplovila je u kanal La Manche, saopćila je informativna služba te flote.

Predstavnik informativne službe Vadim Sjerga rekao je da će ruski brodovi uploviti u Sjeverno more, a potom u sjeveroistočni Atlantik, prenosi Tanjug.

U vodama sjevernog Atlantika grupa će održati vježbe protuzračne i protupodmorničke odbrane, pretovar tereta u hodu, zajedno s tankerom “Dubna” i pružanje pomoći brodu u nevolji, zajedno sa spasilačkim remorkerom “SB-406”, prenijela je agencija Tass.

Prethodno su mornari “Severomorska” u Biskajskom zaljevu održali vježbe grupe brodova, te uvježbavanje spasilačkih operacija s primjenom helikoptera Ka-27.

“Severomorsk” je isplovio iz glavne baze Flote 20. novembra 2014. godine i od tada je preplovio više od 18.300 milja, podsjeća agencija.

Vježbe mornarice

Prenoseći ovu vijest pod oznakom “hitno”, britanska agencija Reuters navela je kako nije neobično da ruski ratni brodovi budu u La Mancheu.

Krajem novembra prošle godine ruske agencije javile su kako su brodovi Sjeverne flote bili doplovili do La Manchea, gdje će održati vježbe i kako je zbog nevremena odlučeno da se plovila sklonu u neutralne vode zaljeva Sene.

RIA Novosti je navela da su 28. novembra brodovi ruske mornarice, čiju formaciju predvodi “Severomorsk”, forsirali najuži dio La Manchea, tjesnac Pas-de-Calais i ušli u zaljev Sene, gdje će sačekati da prođe nevrijeme.

Jedinice ruske mornarice na “Severomorsku”, desantnom brodu “Aleksandar Otrakovski”, tankeru “Dubna” i spasilačkom remorkeru “SB-406” uvježbavale su plovidbu tjesnacem u složenim hidrometeorološkim uvjetima, uz intenzivnu navigaciju, navele su agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO