Davutoglu: Papine izjave su optužbe protiv Turske i muslimana

Papa Franjo je ubistva Armenaca 1915. godine nazvao 'genocidom' (EPA)

Da nije bilo vanjskih faktora vjerovatno ne bi došlo do bolnih događaja 1915. godine, izjavio je u nedjelju navečer turski premijer Ahmet Davutoglu, reagirajući na izjavu pape Franje, koji je, tokom mise armenskim žrtvama stradalim 1915. godine, te događaje nazvao “genocidom”, javlja Anadolija.

“Da nije bilo vanjskih faktora vjerovatno ne bi došlo do bolnih događaja 1915. godine. Ne priliči poštovanom papi da jednostrano govori o ovome, te da suosjeća samo s jednim dijelom ljudske boli, a da bol drugih ne spominje”, rekao je Davutoglu u Istanbulu.

Prva dužnost vjerskog vođe je da poziva ljude na jedinstvo, mir i suživot, a ne da stvara nove sukobe na historijskim raspravama, podsjetio je turski premijer.

“Nažalost, možda je današnja izjava rečena na osnovu nepoznavanja tog dijela historije ili nedostatka kompetentnosti”, kazao je Davutoglu, ističući da je Ministarstvo vanjskih poslova Turske u nedjelju izdalo saopćenje u vezi sa papinom izjavom, te da je ambasador Vatikana u Ankari pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

“Želim pozvati poštovanog papu i sav kršćanski svijet – ako ćemo otvarati historijske rasprave, onda se vezano za to pitanje najviše trebaju stidjeti oni u Evropi. Turska je bila sklonište za Jevreje i muslimane koji su bježali iz Španije od inkvizitorskog suda i njenih presuda. To je bilo prije 500 godina. Tada je Istanbul bio grad u kojem su u miru živjeli Turci, Armeni, Grci, muslimani, kršćani i Jevreji i uvijek je ostao takav. Da nije bilo vanjskih faktora, vjerovatno ne bi došlo do bolnih događaja u 1915. godini”, kazao je Davutoglu.

‘Počnimo novi period’

“Ne priliči poštovanom papi da jednostrano govori o ovome, te da suosjeća samo s jednim dijelom ljudske boli, a da bol drugih ne spominje. Bol, posebno ona koja se doživi u ratu, kada se podijeli, međusobno shvati i izađe ususret s poštenim sjećanjem, ona rađa mirnu sredinu. Lijep primjer ovoga je mir i prijateljstvo između Turaka, Australaca i Novozelanđana nakon bola na Galipolju tokom bitke na Canakkalama”, izjavio je turski premijer.

“Papine izjave su netačne i nedosljedne, nisu samo pogrešno tumačenje historije, jednostrano prihvatanje boli jedne grupe, a pokrivanje boli druge, nego istovremeno davanje prvenstva rasizmu koji raste u Evropi, kolektivno optuživanje muslimana i Turaka. Prošle godine naš poštovani predsjednik [Recep Tayyip Erdogan], a ove godine ja, dali smo izjave otvorenog srca u vezi s dešavanjima 1915. godine, pokazali smo svoje stavove. Godine 2005. smo apelirali, a kasnije, kada smo potpisali protokole, ponovili apel. Dođite, Turci i Armeni, da počnemo novi period između Turske i Armenije. Događaje iz 1915. godine držimo u zajedničkom sjećanju i dijelimo zajedničku bol, započnimo novi period prijateljstva”, kaže turski premijer.

“Otvorimo naše arhive. Uzmimo u razmatranja svaku vrstu historijskih rasprava, ali nema koristi da otvaraju arhive oni čije su duše zatvorene. Pogrešno je što se danas muslimanima, posebno Turcima, kolektivno želi pripisati krivica, baš u periodu rasizma i antiislamizma. Nadamo se da su stavovi poštovanog pape, o kojima nam je govorio kada je dolazio u Tursku, bili iskreni, te da će ponovo razmotriti stav koji je iznio”, rekao je Davutoglu, naglašavajući da politički lideri ovu temu mogu pokušati iskoristiti, ali da se od vjerskih vođa očekuje da pozivaju na mir.

Izvor: Agencije