Sjećanje kubanskih vojnika na stare ratove

O informaciji da bi Sjedinjene Američke Države uskoro mogle ukloniti Kubu sa liste zemalja koje podržavaju terorizam iz Havane izvještava reporter Al Jazeere Daniel Schweimler.

Julio Ramirez bivši je kubanski vojnik. Borio se u Etiopiji krajem ’70-ih. Bio je jedan od 17.000 vojnika koje je predsjednik Fidel Castro poslao kako bi pomogli Vladi Etiopije u ratu protiv susjedne Somalije.

“Bila je to pravedna borba. Oni koji su željeli ići išli su. Niko nije imao obavezu da se bori. Mnogi od nas željeli su braniti Etiopljane. Veoma su slični nama Kubancima. Sjajno smo se slagali i sklopili divna prijateljstva”, kaže Ramirez.

Castro je to nazvao činom solidarnosti sa drugovima u nevolji. Ali hladni rat još je trajao i Washington je angažman Kube u Etiopiji, Angoli i Nikaragvi, između ostalih, smatrao neprihvatljivom intervencijom. Havana je optužena za pomaganje naoružanim pobunjenicima, koje je SAD smatrao terorističkim organizacijama.

“Borci za slobodu ili terorističke organizacije? Kubanska historija zasnovana je na isticanju borbe potlačenih protiv tlačitelja. U Havani su ’60-ih godina iskopani rovovi kao dio odbrane od moguće američke invazije”, izvještava Schweimler.

Optužbe SAD-a

SAD je tvrdio da Kuba opskrbljava oružjem, obučava i pruža sigurno utočište pobunjeničkim grupama poput kolumbijskog FARC-a i ETA-e, baskijskih separatista u Španiji.

Spomenik na mirnom trgu u Havani posvećen je pripadnicima IRA-e, koji su ’81. štrajkali glađu i umrli u borbi protiv britanskih vlasti. Iduće godine Washington je Kubu stavio na crnu listu.

“Riječ je o uzajamnom nepovjerenju između jedne velike sile koja vjeruje da može raditi što želi i male zemlje koja bi to trebala prihvatiti. Mala zemlja je svjesna kako je SAD dovoljno moćan da je može povrijediti bez obzira na to šta uradi”, smatra bivši kubanski diplomata Carlos Alzugaray.

Fidel Castro je početkom ’90-ih izjavio da je kubanska podrška pobunjenicima stvar prošlosti. Iako su Sjeverna Koreja i Irak uklonjeni s liste, Kuba je na njoj ostala – sve do sada.

Julio ima lijepe uspomene na boravak u Etiopiji. Međutim, svijet se od tada promijenio, a sada se, konačno, počinju mijenjati i kubansko-američki odnosi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

O informaciji da bi Sjedinjene Američke Države uskoro mogle ukloniti Kubu sa liste zemalja koje podupiru terorizam iz Havane izvještava Daniel Schweimler.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO