Hillary Clinton kreće u borbu za Bijelu kuću

Bila je to jedna od najlošije čuvanih tajni u Washingtonu. Hillary Clinton je u nedelju službeno potvrdila da kreće u predsjedničku kampanju.

Hillary Clinton provela je većinu života pred očima javnosti, prvo kao supruga jednog predsjednika, a zatim kao senator i državni sekretar. Sada će opet pokušati da uđe u Bijelu kuću. 2008. bila je blizu demokratske kandidature, ali ju je pobijedio Barack Obama.

“Iako ranije nismo uspjeli srušiti taj najviši, najčvršći stakleni strop, ovaj put, zahvaljujući vama, u njemu je 18 miliona pukotina”, kazala je Clinton.

Uvjeravanje glasača

Tokom ove kampanje, moraće da bude veoma oprezna, ne smije dopustiti da izgleda previše bliska s predsjednikom Obamom, koji baš i nije popularan, ali ne smije ni da se previše distancira od njega.

“Ono što mora uraditi jeste obratiti se izbornim jedinicama koje su veoma bliske predsjedniku Obami, uvjeriti glasače da je on učinio mnogo za njih, te da će ona učiniti isto ili još više. Ne smije se previše distancirati od predsjednika, jer bi time izgubila intelektualce i pripadnike etničkih manjina, ali mora privući i nezavisne glasače”, kazao je John Hudak sa Instituta Brookings.

Mogla bi imati još jednu prepreku, a to je prezime. S obzirom na to da će se i Jeb Bush verovatno kandidovati, već se čuju priče o moćnim dinastijama.

„Funkcija predsjednika SAD-a nije kruna koja se razmjenjuje između dvije porodice. Ona predstavlja predivno, sveto povjerenje koje treba zaslužiti”, zaključio je guverner Marylanda Martin O’Malley.

Brisanje poruka

A i to povjerenje moglo bi da bude problem. Clinton ulazi u kampanju usred kontroverze, koristila je privatni email nalog kao državni sekretar i priznala da je izbrisala desetine hiljada poruka koje su trebale da se sačuvaju kao dio državnog arhiva. Republikanci tvrde da nešto pokušava da zataška.

Ipak, ubjedljivo je najjači kandidat demokrata i u najboljoj poziciji da prikupi milione dolara potrebne za predsjedničku kampanju.

Druga stvar koja joj ide u prilog je iskustvo, ne samo u Bijeloj kući, nego i u utrci za nju.

Učestvovala je u njoj već dva puta sa suprugom i jednom sama i nada se da će ovaj put imati više sreće nego 2008.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO