Republikanci za blaže zakone o oružju

Na konvenciji američkog Nacionalnog udruženja za vatreno oružje posjetiteljima se obratilo nekoliko potencijalnih predsjedničkih kandidata Republikanske stranke.

Obećali su da će braniti pravo na posjedovanje oružja i zalagati se za ukidanje oštrih zakona koji ga ograničavaju.

Sedamdeset  hiljada posjetilaca na konvenciji u Nashvilleu pokazalo je svu snagu jednog od najmoćnijih lobija u Americi… Ljudi, koji pravo na posjedovanje oružja smatraju ne samo svojim ustavnim pravom, nego svetom tradicijom…

Lori Ann Tanner, majka iz Arkanzasa, posjeduje četiri pištolja.

“Više mi treba za zaštitu i vježbu. Ne idem u lov, to prepuštam suprugu. Ja uglavnom idem u streljanu”, kaže ona.

Kritika medija

Mnogi se ovdje žale da mediji iskrivljuju njihove motive.

“Oni ne žele biti prisiljeni da koriste oružje. Jednostavno ga žele imati za slučaj da se nešto dogodi njihovim porodicama. Mislim da je velika zabluda smatrati kako je riječ o gomili luđaka koji vole pucati uokolo”, ističe Mark Hartwell, predstavnik organizacije American Sniper.

“Većina je došla zbog kupovine oružja i opreme. Ali potencijalni republikanski kandidati došli su obećati kako će, kad uđu u Bijelu kuću, ne samo braniti pravo za oružje nego ga i proširiti”, izvještava Tom Ackerman, reporter Al Jazeere.

Senator sa Floride Marko Rubio kritizirao je oštre zakone usvojene u Washingtonu.

Upozorenje publici

“Neoprostivo je da se u samom sjedištu naše narodne vlasti ustavno pravo na nošenje oružja neprestano ugrožava. Zbog toga sam prošlog mjeseca preduzeo mjere kako bi se zakoni u Washingtonu ublažili”, kazao je Marco Rubio, republikanski senator.

On i njegove kolege proširili su svoju poruku i ponovili ono što republikanci često ističu – da je Obama previše blag kada je riječ o moći SAD-a u svijetu.

“Zašto se više ne fokusirate na sprečavanje da oružje dođe u ruke islamskih terorista, a manje u ruke Amerikanaca koji poštuju zakon?”, pita Jeb Bush, potencijalni predsjednički kandidat.

Kraj Obaminog mandata se bliži, a republikanci su ovu priliku iskoristi i da upozore publiku kako bi ulazak Hillary Clinton u Bijelu kuću bio još gora opcija za vlasnike oružja.

Izvor: Al Jazeera