Historijski susret Obame i Castra

Američki predsjednik Barack Obama i njegov kubanski kolega Raul Castro održali su večeras historijske razgovore u Panami, što je prvi susret lidera SAD i Kube od hladnoratovske ere 1950-ih godina prošlog vijeka.

Obama i Castro su se sastali na marginama Samita Amerika, poslije pomirljivih govora pred oko 30 regionalnih lidera dvije Amerike.

Susret se dogodio na marginama samita u Panami, gdje je Castro Obamu ranije opisao kao “poštenog čovjeka. Pretpostavlja se da bi Obama Castra mogao obavijestiti o skidanju Kube s liste zemalja koje podržavaju terorizam. Osim diplomatskih odnosa, očekuje se razgovor i o trgovinskim odnosima zbog više desetljeća duge ekonomske blokade Kube.

“Okupili smo se u historijskom trenutku. Promjene američke politike prema Kubi, koje sam objavio, označile su početak novog odnosa naroda SAD-a i Kube. To će značiti, što i sada možemo vidjeti, da više Amerikanaca putuje na Kubu, bolju kulturnu razmjenu, trgovinu i potencijalne investicije, a prije svega veće mogućnosti i resurse za narod Kube. Nastavljamo da radimo na ispunjenju naših zajedničkih ciljeva, da formalno uspostavimo diplomatske odnose. Pozvao sam Kongres da počne raditi na ukidanju embarga, koje je decenijama na snazi”, rekao je Obama.

“Po mom mišljenju, predsjednik Obama je pošten čovjek. On je skroman čovjek i mislim da to ima veze sa tim što ne zaboravlja svoje skromno porijeklo. Postanem ostrašćen kada pričamo o revoluciji, ne mogu protiv toga. Izvinjavam se predsjedniku Obami, jer on nema nikakve veze sa tim događajima. Prije njega je tu bilo 10 predsjednika”, rekao je Castro.

Prethodno, predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro rukovali su se na regionalnom samitu američkih zemalja koji je počeo u Panami, simbolički označivši pokušaj obnove veza između neprijatelja iz vremena hladnog rata, izvijestile su agencije.

Fotografi su snimili Obamu i Castra kako razgovaraju u maloj grupi čelnika na svečanom otvaranju samita, a dužnosnici Bijele kuće potvrdili su da su se dvojica predsjednika rukovala i kratko razgovarala.

“To je bio neformalan susret i nije bilo sadržajnijeg razgovora dvojice čelnika”, rekao je dužnosnik, kako prenosi Reuters.

Posebna dimenzija

Dvodnevni regionalni samit otvoren je u prisustvu tridesetak šefova država, među kojima su bili i Obama i Castro.

“Ovaj skup stvarno ima posebnu dimenziju”, rekao je na otvaranju glavni sekretar Organizacije američkih država Jose Miguel Insulza, ocijenivši historijski skup na kojem su se prvi put za istim stolom našli šefovi 35 država i vlada.

Prisustvo Obame i Castra na samitu krunisat će zatopljenje odnosa između dvije zemalje najavljeno nakon 18 mjeseci pregovora vođenih u najvećoj tajnosti.

Očekuje se da će se Obama i Castro ponovno sastati u subotu i razgovarati o pokušajima obnove punih diplomatskih veza te podržati trgovinu i putovanja između dvije zemlje.

Njihovo približavanje, koje je počelo u historijskim zaokretom u politici u decembru, glava je tema na regionalnom samita u Panami.

“Dok napredujemo prema procesu normalizacije, imat ćemo različita mišljenja u mnogim pitanjima. Baš kao što se katkada naše mišljenje razlikuje od mišljenja drugih zemalja američkoga kontinenta, baš kao što se katkada razilazimo u mišljenju i s najbližim saveznicima”, rekao je Obama u petak.

No, pedesettrogodišnji Obama, koji se još nije ni rodio kada su Fidel i Raul Castro preuzeli vlast na Kubi u revoluciji 1959., izjavio je i to da SAD više ne želi nametati svoju volju u Latinskoj Americi.

“Prošli su dani kada je naš plan na ovoj planeti predviđao da se SAD mogu nekažnjeno upletati”, rekao je.

Zarastanje rane

Osim nekoliko kratkih, neformalnih susreta, lideri SAD-a i Kube nisu još održali značajniji sastanak otkako su braća Castro svrgnula diktatora Fulgencia Batistu kojega je podržavala SAD, okrenuvši tada tu državu prema bliskom savezništvu sa Sovjetskim savezom.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos pozdravio je Obamino nastojanje da popravi odnose s Kubom, rekavši da to pridonosi zarastanju rane koji smeta cijeloj regijiji.

No, kubanski disident Guillermo Farinas rekao je da su građanske grupe na Kubi izostavljene iz razgovora te je pozvao Obamu da podrži njihovu težnju snažnijoj demokratiji

“Kubanska vlada ne pokazuje dobru volju… oni ne žele raditi nikakve ustupke”, rekao je Reutersu.

Izvor: Agencije