Porošenko: Hitler i Staljin su isti

Hitler i Staljin su pokušali zavaditi i podijeliti Evropu, smatra Porošenko (Getty Images)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da su Adolf Hitler i Josif Staljin jednako odgovorni za početak Drugog svjetskog rata, pošto su željeli da podijele Evropu.

“Hitler je zajedno sa Staljinom inicirao krvave borbe, a potom su pokušali zavaditi i podijeliti Evropu”, istakao je Porošenko na ceremoniji polaganja vijenaca na groblju Bikivnija, nedaleko od Kijeva, u prisustvu predsjednika Poljske Bronjislava Komorovskog.

“Vrijeme je da se otarasimo sovjetskih klišea”, rekao je lider ukrajinskog Instituta za nacionalno sjećanje Vladimir Vjatrovič u Parlamentu.

Govor Porošenka je stigao istog dana kada i odluka Vrhovne rade da usvoji zakon po kojem izjednačava komunizam i nacizam, te osuđuje sve aktivnosti sljedbenika ovih režima u Ukrajini.

Zabrana simbola komunista i nacista

Zakonom za koji je glasalo 254 od 450 zastupnika Parlamenta zabranjena je upotreba komunističkih imena, simbola, pa čak i pjesama, svega što predstavlja “totalitarni komunistički, kao i nacistički režim” – od imena ulica i zastava do spomenika i plakata.

To bi za ovu bivšu sovjetsku republiku moglo značiti velike prepravke javnih zgrada i trgova širom zemlje, preimenovanje Lenjinovih ulica i uklanjanje preostalih statua tog sovjetskog lidera, navodi agencija AFP.

Za kršenje zakona predviđena je kazna od pet do deset godina zatvora.

Zakon se odnosi na nacističke simbole korištene od 1939. do 1945. godine, kao i na komunističke, koji su bili u upotrebi od 1917. do 1991. godine.

Na ovakav razvoj događaja u Ukrajini reagovao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je istakao da mu je žao što se zvanični Kijev tako ponaša.

Izvor: Agencije