Erdogan: Bolji odnosi sa Egiptom kad oslobode Mursija

Turski predsjednik je nedavno posjetio Saudijsku Arabiju i dao podršku vojnoj operaciji protiv pobunjenika Husa u Jemenu, u kojoj učestvuje i Egipat (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će Ankara razmatrati poboljšanje odnosa sa Kairom kada Egipat oslobodi svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i ukine smrtne kazne za njegove pristalice.

Veze između dvije zemlje su pogoršane otkako je bivši šef egipatske vojske i današnji predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi 2013. svrgnuo Mursija, koji pripada Muslimanskoj braći, nakon masovnih protesta protiv njega.

Egipatske snage sigurnosti su poslije toga ubile stotine Mursijevih pristalica, koje su demonstrirale u Kairu i uhapsile hiljade pripadnika Muslimanske braće, kao i njegove lidere.

‘Neprihvatljiv državni udar’

„Gospodin Mursi je predsjednik koji je izabran sa 52 posto glasova. Trebali bi ga osloboditi“, kazao je Erdogan na povratku iz Irana, prenose turski mediji.

Zvaničnik iz Erdoganovog ureda potvrdio je te komentare.

Pokret Muslimanska braća ima bliske veze sa vladajućom turskom partijom AKP, koju je osnovao Erdogan i koja je bila najveći protivnik Mursijevog svrgavanja, nazvavši to „neprihvatljivim državnim udarom vojske“.

Turski predsjednik je nedavno posjetio Saudijsku Arabiju i dao podršku vojnoj operaciji protiv pobunjenika Husa u Jemenu, u kojoj učestvuje i Egipat, što je izazvalo špekulacije o mogućem obnavljanju odnosa Kaira i Ankare.

Izvor: Agencije