SAD finansijski kažnjava strane hakere

Obama je kazao da će cyber-sigurnost biti u vrhu njegovih prioriteta za 2015. godinu (Arhiva)

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame pokrenula je u srijedu prvi program finansijskog kažnjavanja pojedinaca i grupa koji iz inozemstva izvode hakerske napade, prenose svjetske agencije.

Obama je ovlastio Ministarstvo finansija da zamrzne imovinu i zabrani druge finansijske transakcije pojedincima i grupama koji učestvuju u takvim napadima, piše Washington Post.

Imena hakera ili onih koji se bave komercijalnom špijunažom u cyber-prostoru mogu biti upisana na službenu crnu listu, navodi list.

Napad na Sony

Dodaje se kako se takav projekt pripremao dvije godine, a stupa na snagu nakon niza napada među kojima je i onaj sa kraja 2014. godine na tehnološkog diva Sony, kojem su bile ukradene goleme količine podataka, lični podaci hiljada zaposlenika, podaci o plaćama direktora i slično.

Oštro finansijsko kažnjavanje cyber-kriminalaca i poduzeća koja se koriste podacima stečenim komercijalnom špijunažom ili obavještajnim podacima imat će veliki učinak, rekao je Dmitri Alperovitch iz Crowdstrikea, kompanije za internetsku sigurnost.

„Danas je Bijela kuća učinila još jedan velik korak naprijed prema uspostavi efikasnijeg sistema odvraćanja i kažnjavanja takvih napada“, napisao je Alperovitch.

Obamina administracija koristit će alate kakve već primjenjuje u kažnjavanju drugih prijetnji, uključujući krize na Bliskom istoku i rusku agresiju na Ukrajinu.

Reakcija Kine

Kina bi mogla oštro reagirati na američki program finansijskog kažnjavanja hakiranja. Upravo je sigurnost interneta jedan od razloga za trzavice između SAD i Kine.

Američki istražitelji optužuju kineske hakere da, uz potporu svoje Vlade, napadaju američke tvrtke, no službeni Peking takve optužbe odbacuje.

Obama je kazao da će cyber-sigurnost biti u vrhu njegovih prioriteta za 2015. godinu.

Izvor: Agencije