Palestina postala članica Međunarodnog krivičnog suda

Palestina je u srijedu zvanično postala članica Međunarodnog krivičnog suda, kako bi mogla pred sud izvesti izraelske lidere zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti povezanih s okupacijom.

Ceremonija pristupa se odvijala iza zatvorenih vrata u sjedištu suda u Hagu, u toku koje je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki dobio simboličnu kopiju Rimskog statuta, osnivača ICC-ja.

Pridruživanje Palestine predstavlja korak više u diplomatskoj i sudskoj konfrontaciji koju je 2014. godine počela Palestinska uprava.


Palestinci su se krajem 2014. odlučili za pristupanje ICC-ju [Anadolija]

Ovo je korak s neizvjesnim posljedicama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i drugi izraelski lideri daleko su od toga da se jednog dana pojave u Hagu, jer Izrael nije član ICC-ja.

Očajni zbog višedecenijskih uzaludnih pregovora, bez ikakve perspektive da uskoro vide rađanje države kojoj odavno teže, Palestinci su izabrali da internacionaliziraju svoj slučaj.

Ispitivanje navodnih izraelskih zločina

Krajem 2014. godine odlučili priključiti se ICC-ju, kojem je vokacija da progoni počinioce genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odbacilo njihov nacrt rezolucije o okončanju izraelske okupacije u naredne tri godine.

U isto vrijeme kada je zatražio priključenje ICC-ju, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je poslao sudu dokument u kojem se tužiteljici ICC-ja Fatou Bensoudi dopušta da istraži navodne zločine počinjene na palestinskim teritorijima od 13. juna 2014. godine.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat u ponedjeljak je rekao da je ICC već počeo preliminarno ispitivanje navodnih izraelskih zločina.

Precizirao je da je sud počeo istraživati akcije Izraela tokom rata u Pojasu Gaze prošlog ljeta.

“Vodit ćemo sve praktične poteze direktno nakon što se Palestina zvanično proglasi članom ICC-ja u srijedu”, najavio je Erekat, dodavši da pravni i tehnički komiteti već rade.

Ranije ove godine Palestinci su prihvatili jurisdikciju suda unazad od juna 2014. godine, kako bi osigurali da prošlogodišnji izraelski napadi na Gazu budu uključeni u ispitivanje.

Izvor: Agencije