Lieberman: Arapima koji su protiv Izraela treba sjeći glave

Šef izraelske dilomatije kaže da očekuje razumijevanje i podršku Rusije (AFP)

Šef izraelske diplomacije Avigdor Lieberman poručio je da Arapima koji su protiv Izraela “treba sjekirom odsjeći glave” jer “u protivnom neće biti Izraela”.

Prijetnja za čovječanstvo

Palestinska Vlada je osudila navode Liebermana, koji je pokazao da se “ne razlikuje od pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant”, javlja Anadolija.
“Apeliramo na Vladu Izraela i na sve narode da uhapse člana ISIL-a Liebermana i bojkotiraju ga, jer on predstavlja prijetnju za čovječanstvo”, naveli su u saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova Palestine.
Pored osude Liebermanove izjave, iz Ministarstva su apelirali na međunarodnu zajednicu da osudi navode izraleskog ministra i pomogne narodu Palestine.

Lider partije “Naš dom Izrael” Lieberman je na sinoćnjem predizbornom skupu u gradu Herzliya održao govor o situaciji na Bliskom istoku i izazvao oštre reakcije javnosti u toj regiji.

“Izraelski Arapi koji su uz nas imat će sve, a onima koji su protiv nas treba sjekirom glave odsijecati. U suprotnom neće opstati ništa što se zove Izrael”, kazao je Lieberman, prenosi Anadolija.

Mir graditi u cijeloj regiji

Lieberman je poručio da je spreman palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu isporučiti sve one koji u Izraelu nose palestinske zastave i da će to učiniti sa zadovoljstvom.

Šef izraelske dilomacije dalje tvrdi da je nemoguće uspostaviti mir između Izraela i Palestine, već da se mir mora graditi u cijeloj regiji, uključujući arapski svijet.

Opći izbori u Izraelu bit će održani 17. ožujka, a na njima sudjeluje ukupno 11 političkih stranaka.

Za formiranje vlasti natpolovična većina

Predizborna istraživanja javnog mnijenja u zemlji najavljuju da bi najveći broj glasova trebao osvojiti Cionistički blok lidera Radničke partije Isaaka Herzoga i Likud, stranka aktualnog premijera Benjamina Netanyahua.

Prema Izbornom zakonu, Izrael je jedna izborna cjelina i birači zastupnike u parlamentu ne biraju izravno, već glasaju za stranačke liste.

Nacionalni parlament, Knesset, broji ukupno 120 zastupničkih mjesta, a za formiranje vlasti neophodno je osvojiti natpolovičnu većinu.

Izvor: Agencije