Civilne žrtve u napadu na položaje ISIL-a

Zračni udari na rafineriju ISIL-a [Izvor: YouTube/Step Agency News]

Trideset ljudi je poginulo u zračnom napadu koalicijskih snaga pod američkim vodstvom na rafineriju nafte u Siriji koju drže borci grupe Islamska država Irak i Levant, objavila je u ponedjeljak Sirijski opservatorija za ljudska prava.

Rami Abdulrahman, koji vodi Opservatoriju, rekao je da su u nedjeljnom napadu poginuli radnici u rafineriji i gerilci ISIL-a, prenosi Hina.

Ciljana rafinerija nalazi se sjeverno od grada Tal Abyada, uz sirijsko-tursku granicu, rekao je.

Glasnogovornik američkih snaga koje nadgledaju borbu protiv ISIL-a rekao je: “Kad se ocijeni da je utemeljena tvrdnja o civilnim žrtvama američkog ili koalicijskog napada, provest će se temeljita istraga kako bi se procijenila tačnost te tvrdnje i svih okolnosti vezanih uz nju”.

Prema njegovim riječima, američke i koalicijske snage primjenjuju “znatne mjere ublažavanja u procesu ciljanja i tokom provođenja operacija, a radi reduciranja potencijalnih civilnih žrtava i kolateralne štete”.

Američki general Martin Dempsey, načelnik Zajedničkog štaba američkih snaga, upozorio je u nedjelju tokom posjete francuskom nosaču aviona Charles De Gaulle da bi jačanje zračnih udara međunarodne koalicije protiv ISIL-a predstavljalo pogrešku.

‘Strateško strpljenje’

On se založio za “strateško strpljenje” u borbi protiv ISIL-a u Siriji i Iraku.

“Sasuti bombe na Irak nije rješenje”, rekao je na francuskom nosaču koji od kraja februara sudjeluje u akcijama međunarodne koalicije iz voda Perzijskog zaljeva.

Prema riječima francuskih dužnosnika, deset do 15 aviona svaki dan poleti s njega u misije iznad Iraka.

“Imamo odgovornost biti vrlo precizni u korištenju naših zračnih snaga”, rekao je Dempsey, dodajući da bi jačanje ritma napada pojačalo i rizike za civilno stanovništvo, što bi hranilo ISIL-ovu propagandu.

“To znači da treba uzeti vremena” kako bi se sakupili precizni obavještajni podaci o ciljevima, dodao je.

Grupa Islamska država Irak i Levant zauzela je velike dijelove Sirije i Iraka i proglasila na njima svoj halifat.

Na teritorijama koje drži na sjeveru Sirije nalaze se naftna postrojenja koja finansiraju njene aktivnosti.

Izvor: Agencije