Austrijanac srpskog porijekla među taocima ISIL-a

U slučaju otmice Savičića za sada, kako je navedeno, nema zahtjeva za otkupom

Među otetim radnicima jednog međunarodnog naftnog koncerna u Libiji, koje su nedavno oteli pripadnici Islamske države Irak i Levant, nalazi se i jedan državljanin Austrije, srpskog porijekla Dalibor Savičić (39) iz Linca, javlja Tanjug. 

Njega i još osam zaposlenih u petak su oteli militanti ove grupe, koji su napali naftno polje na jugu Libije.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije potvrdilo je danas da je Savičić u rukama pripadnika ISIL-a.

“Sada imamo sigurne informacije da je grupa stranaca, koja se nalazila na naftnom polju Al-Gani, kada su ga napali 6. marta teroristi Islamske države, u rukama terorista”, navodi se u saopštenju.

“U vrijeme, kada je grupa sa više vozila napustila naftno polje u pravcu sjevera, pripadnici ove grupe su bili nepovređeni”, navodi Ministarstvo, dodajući da trenutno nema informacija o mjestu boravka otetih.

Ubijeno 11 ljudi

U napadu ISIL-a na naftno polje ubijeno je 11 pripadnika obezbjeđenja, a Savičić i drugi stranci su oteti.

U međuvremenu je jasno da su napadači pripadnici grupe koja je prije par nedelja odsjekla glavu 21 Koptu. Zbog ove činjenice su očekivanja u Kriznom štabu, koji je uspostavjen u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije, kojim rukovodi generalni sekretar Mihael Linhart, veoma mala.

“U kontaktu smo sa svim pogođenim državama i libijskim vlastima”, kazao je on.

Prema procjeni austrijskog ministarstva, u Libiji se trenutno nalazi 20 do 30 Austrijanaca, koji rade u naftnim kompanijama i firmama za obezbjeđivanje.

U slučaju otmice Savičića za sada, kako je navedeno, nema zahtjeva za otkupom.

Inače Savičić je bio podoficir austrijske vojske i bio je pripadnik mirovne misije UN na prostoru bivše Jugoslavije. Kasnije je prešao u malteško-austrijsko preduzeće “Vaos” kao menadžer naftnog polja, gde je za njega radilo 116 radnika iz 13 nacija.

Izvor: Agencije