Saudijska Arabija najveći uvoznik oružja

Saudijska Arabija pretekla je Indiju u kupovinu oružja (EPA)

Saudijska Arabija postala je u prošloj godini prvi uvoznik oružja i vojne opreme u svijetu, prešavši u tom segmentu Indiju.

Razlog za to su sve veće napetosti na Bliskom istoku i u pacifičkoj Aziji, tvrde stručnjaci IHS Janesa, vodeće tvrtke za pitanja trgovine oružjem u svijetu, sa sjedištem u Londonu.

Tijekom 2014. godine prodaja oružja u svijetu “porasla je šestu godinu zaredom”, dosegnuvši vrijednost od 64,4 milijarde dolara, što je u odnosu na 56 milijardi dolara godinu ranije povećanje za 13,4 posto, piše u dokumentu IHS Janesa.

“Do rekordnih brojki došlo se zbog potražnje bez presedana tržišta u nastanku za vojnim zrakoplovima, kao i zbog povećanih regionalnih napetosti na Bliskom istoku i u području Pacifičke Azije”, objasnio je Ben Moores iz IHS Janesa.

U izvješću koje pokriva 65 zemalja piše da je odnedavno najveći kupac oružja u svijetu Rijad s uvozom u iznosu od 6,5 milijardi dolara.

Pretekli Indiju

Saudijska Arabija 2013. godine bila je druga u svijetu po uvozu oružja i vojne opreme, a godinu kasnije s tog je mjesta zbacila Indiju (5,5 milijardi dolara) te postala najznačajnije tržište za Sjedinjene Američke Države.

“Saudijski uvoz oružja i vojne opreme povećan je za 54 posto, a rast će za 52 posto u 2015. godini te dosegnuti svotu od 9,8 milijardi dolara”, navodi se u izvješću te se dodaje da je Bliski istok najveće regionalno tržište za prodaju oružja, s oko 110 milijardi dolara potencijalnog uvoza u predstojećem desetljeću.

Samo su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati 2014. godine uvezli vojnu opremu vrijednu oko 8,6 milijardi dolara, što je više od cijele Zapadne Europe.

Kada je posrijedi izvoz oružja i vojne opreme, u izvješću piše da je s prodajom od 23,7 milijardi dolara SAD najveći izvoznik te da na tu zemlju otpadaju dvije trećine svjetskog izvoza oružja.

Na drugom je mjestu Rusija, koja najviše oružja izvozi u Kinu, a ukupna prodaja oružja i vojne opreme te zemlje čini ukupno 10 milijardi dolara, što je za devet posto više nego u 2013. godini.

Izvor: Agencije