Priznanje za umiješanost u ubistvo Nemcova

Zaur Dadajev, jedan od dvojice zvanično optuženih za ubistvo ruskog opozicionara Borisa Nemcova, priznao je istražiteljima umiješanost u to ubistvo i na saslušanju u nedjelju u sudu u Moskvi izjasnio se krivim.

Sudinica Natalija Mušnikova je saopćila kako je “Dadajeva umiješanost potvrđena njegovim priznanjem”, prenijela je agencija Tass.

Dadajevu je određen pritvor do 28. aprila, a on u sudnici nije odgovorio na pitanje o njegovoj povezanosti sa slučajem, već je samo tražio fer suđenje.

Nešto ranije su Dadajev i Anzor Gubašev zvanično optuženi za upletenost u ubistvo ruskog opozicionara.

Preliminarno saslušanje

Oni su se pojavili pred sudom na preliminarnom saslušanju, zajedno s još tri osumnjičene osobe, koje su, kako je saopćeno, uhapšene u posljednjih 48 sati u Ingušetiji.

Istražitelj je tokom saslušanja rekao da je umiješanost novih osumnjičenih u ubistvo Nemcova dokazana.

“Osumnjičeni to demantiraju, ali postoje dokazi koji tvrde suprotno. Njihovu umiješanost potvrđuju mnogi faktori i dokazi”, kazao je istražitelj.

Dadajev je proveo 10 godina kao pripadnik bataljona čečenskog Ministarstva unutrašnjih poslova “Sever”, izjavio je sekretar ingušetskog Savjeta za sigurnost Albert Barahajev.

Nije poznato da li je Dadajev i dalje član spomenutog bataljona, ili ga je napustio, navodi Reuters.

Vlasti Čečenije, većinom muslimanske republike na južnoj granici Rusije, nisu za sada potvrdile tu informaciju.

Nekoliko verzija ubistva

Prvo su privedeni Gubašev i Dadajev, a nešto kasnije još dvojica ljudi, mlađi brat Gubaševa i muškarac koji je bio u istom vozilu s Dadajevim u trenutku hapšenja, rekao je Barahajev.

Šef Ruske sigurnosne agencije Aleksandar Bortnjikov je izjavio da se u istrazi razmatra nekoliko verzija ubistva, uključujući i naručeno.

Nemcov je ubijen u noći 27. februara u samom centru Moskve, a to je najistaknutije ubistvo jednog ruskog opozicionara u 15 godina koliko je na vlasti aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije