Nova odgoda suđenja novinarima Al Jazeere

Ponovno suđenje novinarima Al Jazeere Mohamedu Fahmyju i Baheru Mohamedu odgođeno je za 19. mart, jer se svjedok tužiteljstva nije pojavio na sudu.

Fahmy i Mohamed su pušteni na slobodu prošlog mjeseca i iščekuju suđenje, ali se moraju javljati u policijsku stanicu svakog dana.

Njih dvojica se terete za pomaganje, sada zabranjenom, pokretu Muslimanska braća.

Ovaj pokret egipatske vlasti tretiraju kao terorističku organizaciju.

Greste deportirani

Njihovo prvo saslušanje 23. februara također je bilo odgođeno, podsjećaju agencije.

Fahmy, naturalizirani Kanađanin koji se odrekao egipatskog državljanstva, te Egipćanin Mohamed prošlog mjeseca su pušteni na slobodu, nakon plaćene kaucije, a u egipatskom zatvoru su proveli više od 400 dana.

Organizacije za borbu za ljudska prava i mnogi mediji kritizirali su suđenje.

Treći novinar Al Jazeere, Australac Peter Greste, koji je također jedan od optuženih u istom slučaju, deportiran je u februaru.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Peter Greste, Muhamed Fahmy i Baher Muhamed su za svoj doprinos televizijskom novinarstvu dobili nagradu Kraljevskog televizijskog društva u Londonu.

Published On 19 Feb 2015

Novinari Al Jazeere  Baher Mohamed i Mohamed Fahmy pušteni su iz zatvora u Kairu. Nakon 411 dana iza rešetaka, opet su sa svojim porodicama. Ponovno suđenje zbog lažnih optužbi za saradnju sa zabranjenom organizacijom Muslimanska braća trebalo bi početi za deset dana.

Published On 13 Feb 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO