Na prvoj liniji ukrajinskog fronta

Rok za uspostavljanje tampon-zone u Ukrajini i povlačenje teške artiljerije je istekao. Obje strane ukrajinskog konflikta međusobno se optužuju za nastavak sukoba.

Na linijama fronta na istoku zemlje primirje je prividno. Oleg Šaškov, koji tvrdi da je regrut ruskih specijalnih snaga i kako je tu da pomogne pobunjenicima, vodi ekipu Al Jazeere u rov, gdje se jasno može čuti paljba i minobacačka vatra.

“Sagnite se”, govori. “Jeste li čuli da nas je pogodila granata?”

Novinar Al Jazeere John Hendren javio se sa 800 metara od linije fronta u Peskiju.

“Rečeno nam je kako se iz ručnih bacača granatama gađaju pozicije samozvane Narodne republike Donjeck. Primirili smo se i čekali prekid paljbe.”

Međusobno optuživanje

Nekoliko dana ranije, s druge linije fronta, ukrajinske snage su tvrdile da pobunjenici, ustvari, pucaju na njih.

“Načelno, primirje je na snazi. Uvijek je prisutna sporadična paljba. Potpuno primirje nije moguće. Prije nego što ste došli, nekoliko manjih granata palo je na naše položaje. Uzvratili smo na paljbu sa njihove strane”, kaže komandant ukrajinske vojske Mikola Kohanivski.

Subota je bila rok za povlačenje tenkova, artiljerije i drugog teškog naoružanja s linije fronta. Obje strane tvrde da se pridržavaju dogovora, ali je Al Jazeera snimila pobunjenički tenk, skriven iza zgrade stambenog naselja u Donjecku, samo deset kilometara od fronta.

Dvije strane međusobno se optužuju za kršenje dogovora o korištenju teškog oružja.

“Pobunjenici su povukli tešku artiljeriju sa linije razdvajanja. Teroristički bataljon Desnog sektora i ukrajinska vojska nisu povukli naoružanje. Svaku noć pomjeraju svoju opremu i oružje. Svaku noć su nam bliže”, kaže Šaškov.

Uz svakodnevno kršenje primirja i zabranu korištenja teškog naoružanja, nije jasno nazire li se kraj ovom konfliktu.

Izvor: Al Jazeera