Boko Haram ‘obećao vjernost’ ISIL-u

Nigerijska oružana grupa Boko Haram, u audioporuci preko društvene mreže Twitter, obećala je odanost grupi Islamska država Irak i Levant, koja pod kontrolom drži samoproglašeni halifat u dijelovima Iraka i Sirije.

Poruka je objavljena na Twitteru, pripisuje se čelniku grupe iz Nigerije Abubakaru Shekau, no to se još ne može nezavisno potvrditi.

“Mi izjavljujemo da smo odani halifu muslimana, Ibrahimu al-Awadu al-Qurashiju, i mi ćemo slušati i povinovati se [naredbama] u teškim i dobrim vremenima”, saopćio je glas u poruci koja je objavljena na nalogu Boko Harama, javile su agencije.

Al-Qurashi je lider ISIL-a, poznatiji kao Abu Bakr al-Baghdadi.

Boko Haram počeo je 2009. godine vojnu akciju za prevlast u sjevernoj Nigeriji, a sukob se proširio i na susjedne države.

Pripadnici Boko Harama u subotu su u gradu Maiduguriju, na sjeveroistoku Nigerije, u nekoliko napada ubili najmanje 58, a ranili 140 ljudi.

Poziv na oprez

Ukupno je najmanje 13.000 ljudi ubijeno, a više od milion raseljeno od početka pobune Boko Harama u Nigeriji.

U prošlosti se grupa Boko Haram povezivala s Al-Kaidom.

Grupa ISIL je u prošloj godini preuzela kontrolu nad dijelovima područja u istočnoj Siriji te u sjevernom i zapadnom Iraku.

Baghdadiju su ranije odanost obećale i druge oružane grupe sa Bliskog istoka, Afganistana, Pakistana te sa sjevera Afrike.

Aliyu Musa, ekspert o grupi Boko Haram, za Al Jazeeru je kazao: “Ovo nije prvi put da je Shekau uradio nešto ovako. Prisjetite se, kada su počeli zauzimati dijelove Nigerije prošle godine, on je objavio svoju podršku ISIL-u. Uvijek smo znali da Boko Haram ima veze s Al-Kaidom, Al-Shababom i drugim grupama, no sada Vlada treba biti svjesna da se povezuju s drugim nasilnim grupama širom svijeta.”

Izvor: Al Jazeera i agencija


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO