Uhapšena dvojica osumnjičenih za ubistvo Nemcova

Boris Nemcov ubijen je prošli petak nedaleko Kremlja (Reuters)

Dvije osobe osumnjičene za ubojstvo ruskog oporbenog vođe Borisa Nemcova uhićene su u subotu, javila je ruska televizija Rusija24, prenoseći riječi čelnika ruske savezne službe sigurnosti Aleksandra Bortnjikova.

On je rekao da se radi o Anzoru Gubaševu i Zauru Dadajevu, koji dolaze iz nestabilnog područja Sjevernog Kavkaza, te da je istraga i dalje u tijeku.

Nemcov, bivši zamjenik ruskog premijera, ubijen je u središtu Moskve 27. veljače, dok je s ukrajinskom manekenkom šetao preko mosta nedaleko Kremlja.

Njegovo ubojstvo izazvalo je osude širom svijeta i pozive ruskim vlastima za brzu istragu.

Bortnjikov je kazao da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o uhićenju.

Bilješke o miješanju Rusije

Putin je ranije nazvao ubojstvo najoštrijeg ruskog kritičara Kremlja “sramotom” za Rusiju i najavio brzu istragu, a službena Moskva negira svaku umiješanost u taj događaj.

Ranije je pronađena i jedna od posljednjih bilježaka koju je rukom napisao Nemcov, dan prije nego što je likvidiran u Moskvi.

Sa svojom bliskom suradnicom Olgom Šorinom raspravljao je o istrazi koju priprema o moskovskoj potpori separatistima na istoku Ukrajine te je na papiru A4 pisao bilješke jer je strahovao da mu ured prisluškuju.

“Neki padobranci iz Ivanova stupili su sa mnom u kontakt. 17 ubijenih, nisu dobili novac, zasad se boje progovoriti”, pisalo je na bilješci koju je Reutersu pokazala Šorina.

“Nije htio ništa reći, za svaki slučaj. Nije to htio naglas izgovoriti i zato mi je to napisao”, objasnila je ona, a Reuters piše kako nije moguće provjeriti autentičnost dok dokumenta.

Moskva demantira umiješanost

Od prošloga ljeta Rusijom kruže priče o tome da mnogi ruski vojnici ginu u borbama na istoku Ukrajine, gdje je u borbama s pripadnicima ukrajinske Vlade poginulo najmanje 6.000 ljudi.

Iako i Zapad i Ukrajina kažu da imaju mnogo dokaza za to, Moskva tvrdi da to nije istina.

Zato je i istraga koju je Nemcov pripremao bila tako osjetljiva, a neki njegovi prijatelji smatraju da je bila dovoljno osjetljiva da bude barem dijelom motiv za likvidaciju toga oporbenjaka.

No, ni oni ne vjeruju da je to bio glavni razlog zbog kojega je 55-godišnji Nemcov, najutjecajnija oporbena figura ubijena u 15-godišnjoj vladavini Vladimira Putina, prošli petak ubijen.

Izvor: Agencije