Trećina Palestinki trpe nasilje u porodici

Podaci palestinskih vlasti potvrđuju da je više od trećine udatih Palestinki žrtva nasilja u porodici. Novinarka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh u Betlehemu postavlja pitanje zašto se mnoge žene plaše da govore o zlostavljanju.

Nadia (nije njeno pravo ime) je Palestinka i žrtva nasilja u porodici, koje je trajalo više od 13 godina. Prvo ju je zlostavljao bivši muž, a kada se razvela – brat.

“Jednom je moj bivši muž donio plastičnu cijev i tukao me pred djecom, jer se posvađao sa svojim sestrama. Ustručavala sam se da odem. Ali, nisam više mogla tolerirati pritisak kojem sam bila izložena”, govori ona.

Sada živi u državnoj sigurnoj kući skoro godinu dana. Odavno nije vidjela svoju djecu, kaže treba raditi na sebi prije nego što se sretne s njima. Novinarka Al Jazeere El-Shamayleh posjetila je jedno od tri skloništa na okupiranoj Zapadnoj obali za žene žrtve nasilja u porodici.

“Prošle godine bilo je 400 slučajeva teškog nasilja nad ženama na palestinskim teritorijama, uključujući 16 ubistava. Veliki problem je oklijevanje žrtava da istupe i traže pomoć. Više od dvije trećine zlostavljanih žena šuti, a manje od jednog procenta potraži pomoć u sigurnoj kući kao što je ova”, navodi ona.

Patrijarhalno i konzervativno društvo ženama Palestine otežava suočavanje s problemom. Nije poželjno optužiti muža za nasilje.

Mnoge u dilemi

Organizacija Sawa je pozivni centar koji nudi psihološku podršku na palestinskim teritorijama.

“Postoje žene koje su odlučile pozvati i tražiti pomoć, a ima i onih koje su još u dilemi i koje se pitaju se da li da pozovu. Društvo nasilje u porodici vidi kao porodičnu stvar. Mi ga vidimo kao društveni problem”, smatra Uhaila Shomar iz ove organizacije.

Palestinski Zavod za statistiku pokazuje da je 37 posto udanih žena na palestinskim teitorijama pretrpjelo nasilje u porodici. Ali, postotak je mnogo veći u Pojasu Gaze – 58 posto, što se djelomično pripisuje teškim uvjetima života.

“Nasilje u porodici u Gazi je u vezi s kontinuiranom izraelskom opsadom i brojnim bombardiranjima koje vrši Izrael. Dom je postao mjesto ljutnje i rasprave. Muškarci su nasilni prema ženama, a žene prema djeci. Ovaj začarani krug pogađa svakoga”, ističe Amal Syam iz Udruženja za prava žena iz Gaze.

Iako se posljednjih godina pokušavalo pomoći zlostavljanim ženama, odluka da se prekine začarani krug nasilja i dalje se teško donosi.

Izvor: Al Jazeera