Praznična modna revija na ukrajinskom ratištu

Pripadnice pobunjeničkih snaga na istoku Ukrajine, uprkos borbama, nisu zaboravile Međunarodni dan žena, kada se slave socijalna i politička dostignuća ljepšeg pola, kao i njihova ravnopravnost s muškarcima. Zbog toga su odlučile da na jedan dan odlože oružje, a vojne uniforme zamijene nešto svečanijom odjećom.

“Ovo je prilika da pokažemo da i žene u vojsci mogu biti lijepe i profinjene”, kaže Darja Voronjina, pripadnica pobunjeničkih snaga iz Donjecka.

Na manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana žena u Donjeck su stigle sa prvih linija fronta. Neuobičajeni modni događaj popratila je brojna publika.

Žele kraj rata

Gotovo ništa nije dalo naslutiti da izvan svečanih prostorija vlada nešto drugačija atmosfera i život. Na to su podsjetile poruke o uspjesima i podvizima ovih dama na ratištima. Želje su im jedinstvene.

“Nadamo se i priželjkujemo mir, kako bi prestalo ubijanje naše djece i civila, koji ni za šta nisu krivi”, ukazuje Irina Litvinova, pripadnica pobunjeničkih snaga iz Slavjanska.

“Skinule smo uniforme, obukle svečane haljine i pokazale da se i krhke djevojke mogu boriti i uzeti oružje u ruke”, dodaje njena kolegica Irina Ljušuban.

Za te žene svečane haljine, šminka i frizura značile su odušak od realnosti, koju ispunjavaju sukobi i neizvjesnost.

Izvor: Al Jazeera