Okupacija Gaze Izrael bi koštala 2,5 milijarde dolara

Primjena samo vojnih rješenja pokazuje nerazumijevanje o širim posljedicama takvih postupaka (EPA)

Izraelski ministar odbrane Moshe Ya'alon izjavio je u subotu da bi ponovna okupacija Pojasa Gaze koštala Izrael 2,5 milijarde dolara godišnje.

Tokom seminara u gradu Beersheba, na jugu Izraela, Ya'alon je istakao da ponovna okupacija palestinskog teritorija ne bi zaustavila ispaljivanje raketa na teritorij Izraela, dok bi, kako tvrdi, uzrokovala i ljudske gubitke.

Izraelska vojska je bila na meti snažnih kritika izraelske javnosti zbog toga što nije okupirala Pojas Gaze tokom posljednje ofanzive prošle godine.

Izraelski državni radio je saopćio da je izraelski ministar odbrane naglasio kako se sigurnost ne može uspostaviti kroz obične slogane.

Istakao je da primjena samo vojnih rješenja pokazuje nerazumijevanje o širim posljedicama takvih postupaka.

Veliki broj žrtava

Ya'alon je dodao kako ne zna koliko dugo će potrajati mir u Gazi, napominjući da uvijek neko može donijeti odluku da prekrši mir i ugrozi sigurnost.

Ofanziva, pokrenuta s ciljem navodnog zaustavljanja raketa iz Gaze, a koja je trajala 51 dan, tokom jula i augusta, odnijela je 2.256 života Palestinaca, od toga 538 djece, uz više od 11.000 ranjenih.

Blizu 100.000 ljudi je raseljeno, a oko 450.000 nema dovod vode.

Na izraelskoj strani je poginulo 66 vojnika i petero civila.

Posebna komisija Ujedinjenih naroda za istragu uskoro će objaviti izvještaj o ratnim zločinima koje su počinile obje strane tokom sukoba.

Ubijen palestinski ribar

Izraelska mornarica pucala je, u međuvremenu, na brodove u blizini obala Pojasa Gaze i ubila jednog palestinskog ribara, potvrdio je glasnogovornik palestinske službe bezbjednosti Ashraf al-Khadra.

“Tridesetdvogodišnji muškarac preminuo je u bolnici u gradu Gaza, dok su dvojica palestinskih ribara, koja su bila na istom čamcu su uhapšena i prebačena u Izrael”, dodao je.

Izraelska vojska je saopćila kako je njihova mornarica tokom noći uočila četiri palestinska broda koja su prešla granicu dozvoljenu za ribolov.

Mornarica je otvorila vatru na brodove pošto se nisu zaustavili nakon upozorenja, prenio je AFP.

Na osnovu postognutog dogovora o prekidu vatre između Izraela i Palestinaca, za okončanje sukoba iz jula i augusta 2014. godine, ribarima iz Gaze dozvoljeno je da love ribu duž pojasa od šest nautičkih milja (11 kilometara) od obale.

Izvor: Agencije