Obama kritizirao Ferguson za rasnu pristranost

Barack Obama: Mogli smo vidjeti kako je policijski ured u Fergusonu sistematski djelovao protiv Afroamerikanaca (AP)

Američki predsjednik Barack Obama osudio je grad Ferguson za “surove i uvredljive” akcije protiv Afroamerikanaca, koje su navedene i u izvještaju američkog Ministarstva pravosuđa, koje optužuje policiju i sudske zvaničnike za rasnu pristranost u primjeni zakona.

Predsjednik se nadovezao na izjave američkog državnog tužitelja Erica Holdera, koji je u petak kazao da razmišlja o mogućnosti da se raspusti cijeli gradski policijski ured.

“Spremni smo iskoristiti ovlasti koje imamo… kako bi osigurali da se stanje tamo promijeni”, rekao je Holder.

“To znači – od saradnje s njima do postavljanja potpuno nove strukture.”

Optužbe na račun grada

Gradonačelnik Fergusona James Knowles rekao je da trojica gradskih zvaničnika “koji su pokazali užasnu rasnu pristranost” nisu više zaposlena u gradskoj upravi te dodao da zvaničnici Fergusona nastavljaju s drugim reformama kako bi uspjeli postići dogovor s Ministarstvom pravosuđa.

Ministarstvo je u srijedu optužilo grad Ferguson zbog rasne pristranosti u primjeni zakona.

U izvještaju je navedeno kako su tamnoputi građani nerazmjerno u odnosu na bijelce na meti pretjerane policijske sile, neutemeljenih kontrola u prometu i kazni za sitne prekršaje.

Savezna istraga pokrenuta je nakon što je bijeli policajac Darren Wilson ubio u augustu prošle godine u Fergusonu, većinski afroameričkom predgrađu St Louisa, nenaoružanog tamnoputog tinejdžera Michaela Browna (18).

Ubistvo je izazvalo proteste širom SAD-a protiv policijske brutalnosti i rasnih predrasuda.

Ministarstvo pravosuđa zaključilo je kako nema pravnog osnova za procesuiranje Wilsona, ali je utvrdilo da u gradu postoje rasni problemi.

Sistematsko djelovanje

“Mogli smo vidjeti kako je policijski ured u Fergusonu, zajedno s lokalnim zvaničnicima, sistematski u tom gradu djelovao protiv Afroamerikanaca, koji su zaustavljani, zlostavljani, kažnjavani”, rekao je Obama na susretu u Južnoj Karolini.

Grad i Ministarstvo pravosuđa pokušavaju dogovoriti reforme kojima bi se riješili problemi, a Knowles je dodao da je grad angažirao savjetnika koji treba raditi s policijom.

Dodao je da će se gradski čelnici sastati sa zvaničnicima Ministarstva za dvije sedmice kako bi se razmotrila reformska strategija i pokušao postići dogovor.

“Nadamo se da će ti pregovori dovesti do rješenja koje će biti na obostrano zadovoljstvo”, kazao je.

Izvor: Agencije