Na Sinaju ubijeno 25 pobunjenika

U zračnim udarima egipatske vojske u posljednja dva dana ubijeno je 25 pripadnika pobunjeničkih grupa u Sjevernom Sinaju, saopćio je izvor iz egipatskih snaga sigurnosti.

Meta udara u petak bile su dvije kuće južno od grada Sheikh Zuweid i ubijeno je 10 pripadnika pokreta Ansar Beit al-Maqdis.

Pokret je promijenio ime u Sinajska provincija nakon što pristupio grupi Islamska država Irak i Levant, navode izvori agencije Reuters.

Najmanje 14 boraca je povrijeđeno na egipatskom dijelu Sinajskog poluotoka.

Dan ranije još 15 pobunjenika je ubijeno pošto su pogođene tri kuće u zračnim udarima, također južno od Sheikh Zuweida, navodi Reuters.

Egipatski novoimenovani ministar unutrašnjih poslova Magdy Abdel-Ghaffar prvog dana na novom radnom mjestu imao je seriju sastanaka u cilju borbe protiv grupa koje teže da sruše Vladu u Kairu i imenovao nove ljude na funkcije.

Epicentar pobune

Kadrovske promjene ministar je napravio i u sektoru opće sigurnosti, a zamijenio je i čelnike zadužene za sigurnost u Kairu, Gizi i brojnim drugim administrativnim dijelovima Egipta.

Posebnu pažnju novog ministra je egipatski dio Sinajskog poluotoka – sjeverni dio, koji je epicentar pobune, navodi Reuters.

Egipat je pokrenuo akciju na Sinaju i sistematski potisnuo pristalice Muslimanske braće, ali i druge političke protivnike širom države.

Ubrzo pošto su objavljena imena novih funkcionera, bomba je eksplodirala u blizini filijale banke NBD u gradu El-Mahalla el-Kubra u Delti Nila.

Poginuo je jedan policajac, a 20 ljudi je povrijeđeno, od kojih je dvoje u kritičnom stanju, saopćili su izvori iz snaga sigurnosti i medicinski izvori.

Izvor: Agencije