Iračke snage kontroliraju grad Al-Baghdadi

Iračke snage vratile su kontrolu nad gradom Al-Baghdadijem, u pokrajini Anbar. Istovremeno, nastavljena je ofanziva na Tikrit, u kojoj učestvuje veliki broj pripadnika šiitskih milicija.

Ubijen kanadski vojnik

Vojnik kanadskih specijalnih snaga je poginuo, a trojica su ranjena u Iraku kada su njihovi kurdski saveznici greškom otvorili vatru na njih, saopćila je u subotu kanadska vojska.
Komandant kanadskog štaba, general Tom Loson, saopćio je da je u petak ubijen narednik Andrew Joseph Doiron, čiji puk u Iraku obučava i savjetuje kurdske snage, prenio je AFP.
Kanada ima oko 600 vojnika u Iraku, uključujući 69 pripadnika specijalnih snaga, u okviru međunarodne koalicije koju predvodi SAD, a koja ima za cilj da pomaže lokalnim snagama u borbi protiv ISIL-a.
Njihova misija nije da se angažira u direktnim sukobima na terenu, ali su se u najmanje dvije prilike sukobili s  borcima ISIL-a.

Američka vojska je saopćila da je pružila zračnu podršku iračkim snagama u preuzimanju kontrole nad Al-Baghdadijem. U proglasu se navodi da su pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant prinuđeni na povlačenje prema gradu Hiitu.

Također traje ofanziva na grad Tikrit, u oblasti Salahuddin, rodnom mjestu Saddama Husseina. Vojska je uspjela napraviti određene pomake na terenu. Za iračku vlast ovo je veoma važno područje.

“Ovaj pravac je jedan od najvažnijih na ovom dijelu ratišta. Obuhvata branu Hamrin i proteže se do naftnih stanica u Baijiju. Važnost kontrole nad ovim dijelom ogleda se i u tome što su prekinute glavne linije snabdijevanja neprijatelja”, kazao je irački ministar unutrašnjih poslova Muhammed al-Ghabban.

Kurdska podrška

Iračkoj vojsci podršku pružaju pripadnici šiitskih milicija. Prema nekim procjenama, njihov broj dostiže i do 30.000. Među njima ima i pripadnika Iranske revolucionarne garde. Oni koji se bore na ovom dijelu ratišta tvrde da su im se priključili i pripadnici lokalnih sunitskih plemena.

“Prvi put pripadnici sunitskih plemena bore se zajedno s našim snagama. Više od 500 pripadnika se nalazi u trening-kampovima. Dobio sam informaciju da je dodatnih 600 sunita iz Kirkuka spremno priključiti im se u borbama”, navodi Hadi al-Amiri, komandant šiitski milicije Badr.

Sunitski predstavnici ne kriju strah da bi šiitske milicije mogle trajno ostati na ovom tradicionalno sunitskom području. Na tu mogućnost upozorio je i saudijski kralj Salman, koji je iransko uplitanje u unutarnja pitanja susjeda nazvao iranskom okupacijom Iraka.

Izvor: Al Jazeera i agencije