Erdogan: Nasilje nad ženama je izdaja humanosti

Recep Tayyip Erdogan: Sada se zajedno borimo i borit ćemo se (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u subotu podsjetio na obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. marta, rekavši kako je to vrlo važan dan, te napomenuo važnost nastavka borbe protiv svih vrsta nasilja nad ženama, prenosi agencija Anadolija.

“Nasilje nad ženama je izdaja humanosti. Ovu borbu su kroz historiju vodile žene. Sada se zajedno borimo i borit ćemo se”, kazao je turski predsjednik.

Prisustvujući otvaranju Trga demokratije u Gaziantepu, koji se nalazi na istoku Turske, Erdogan je rekao da su njegovi građani, ali i oni u drugim dijelovima zemlje, pružili podršku i utočište velikom broju sirijskih izbjeglica.

Humanost važnija od novca

“Zapadne zemlje, koje su mnogo bogatije od Turske i koje imaju mnogo veće mogućnosti, ostavljaju izbjeglice, koje traže sigurno mjesto i bježe od rata i nemira, da umru nasred mora. Mi do danas nikada nismo zatvorili vrata onima koji traže spas od smrti i siromaštva”, kaže Erdogan.

“Znate li koliko izbjeglica ima u ogromnoj Evropi? Oko 200.000 hiljada. A koliko ih ima u Turskoj? Oko dva miliona. Vidite li razliku? U cijeloj Evropi 200.000 hiljada, a kod nas deset puta više. Čuj, oni su bogati? Oni imaju mnogo novca. Ali, ovdje se radi o pitanju humanosti”, rekao je Erdogan.

Od marta 2011. godine, kada su počeli sukobi i rat u Siriji, do danas je Turska primila oko dva miliona izbjeglica iz te zemlje.

Izvor: Agencije