Bivši šef Mossada odbacio tvrdnje Netanyahua

Kada je Netanyahu rekao da 'jevrejski narod može sebe braniti', Dagan (na slici) je prokomentirao da je to 'prijetnja napadom' (AFP)

Meir Dagan, bivši šef izraelske tajne službe Mossad, odbacio je tvrdnje koje je premijer Benjamin Netanyahu u svom kontroverznom obraćanju Kongresu Sjedinjenih Američkih Država iznio o iranskom nuklearnom programu.

U intervjuu koji je emitirao Drugi kanal izraelske televizije, on je doveo u pitanje Netanyahuovu tvrdnju da će se, na osnovu sporazuma o kome svjetske sile pregovaraju s Iranom, omogućiti toj državi da napravi nuklearno oružje u roku od godine ili manje.

“Vrijeme je duže od onoga koje on [Netanyahu] opisuje”, rekao je Dagan, odbacivši, također, procjenu izraelskog premijera da će iranski program razvoja interkontinentalnih balističkih raketa omogućiti Teheranu da nuklearnim oružjem “napadne svaki dio Sjedinjenih Američkih Država”.

“Te rakete ne mogu dobaciti do SAD-a”, istakao je bivši šef Mossada.

Kanal 2 je prikazao kako Dagan komentira dok gleda kako Netanyahu drži govor u Kongresu, prenošen preko televizije.

Ključni protivnik

Kada je Netanyahu rekao da “jevrejski narod može sebe braniti”, Dagan je prokomentirao da je to “prijetnja napadom”.

Izraelski ministar zadužen za obavještajne poslove iz Netanyahuove konzervativne partije Likud izjavio je za isti TV kanal kako odbacuje Daganove procjene.

Dagan je oštro kritizirao Netanyahuov pristup Iranu i postao ključni protivnik potencijalnog izraelskog vojnog napada na iranska nuklearna postrojenja, ocjenjuje agencija AP.

On je rekao da je Netanyahuov put u Washington, uprkos protivljenju Bijele kuće, bio kontraproduktivan i beskoristan.

Dagan, koji je rukovodio Mossadom od 2002. do 2010. godine, prošle sedmice je rekao za jedan izraelski dnevnik da je “premijer osoba koja je izazvala najveću stratešku štetu Izraelu o iranskom pitanju”.

Izvor: Agencije