Ameriku brine uloga Irana u iračkom sukobu

Dempsey: Nije poznato da li Iran dijeli iste strateške ciljeve kao i koalicija predvođena Washingtonom (Getty Images)

Uloga Irana u borbama u Iraku predstavlja razlog za zabrinutost koalicionih snaga, izjavio je američki general Martin Dempsey.

U razgovoru s novinarima, na putu ka Bahreinu i Iraku, Demspey je rekao kako će postaviti pitanje utjecaja Irana u razgovorima s iračkim liderima, nekoliko dana nakon što je zvanični Bagdad pokrenuo opsežnu operaciju na ponovnom zauzimanju Tikrita od pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Šiitske milicije, koje naoružava i obučava Iran, igraju važnu ulogu u ofanzivi na Tikrit, prenio je AFP.

Koalicione snage, predvođene SAD-om, koje su u septembru pokrenule kampanju zračnih udara protiv ekstremista, nisu dio operacije, a saveznici strahuju da bi učešće Irana moglo pojačati vjerske napetosti.

‘Iran podržava šiitske milicije’

Dempsey je kazao da je operacija u Tikritu “moguća samo zahvaljujući zračnim udarima koalicionih snaga oko Baijija”.

Američki general je dodao kako su saveznici oprezni zbog činjenice da “Iran podržava šiitske milicije”.

“Nije poznato da li Iran dijeli iste strateške ciljeve kao i koalicija predvođena Washingtonom. Želim se uvjeriti kako ti napori mogu zaista biti usaglašeni. Ukoliko ne mogu, imat ćemo problem”, iznio je Dempsey svoja očekivanja od predstojećih razgovora s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem.

Pripadnici ISIL-a zauzeli su u ofanzivi tokom prošlog ljeta veće dijelove Sirije i susjednog Iraka.

Zračni udari koalicionih snaga počeli su u augustu, kao podrška lokalnim snagama na terenu, koje nastoje potisnuti pripadnike ISIL-a.

Izvor: Agencije