EU: Kuba osjetljiva po pitanju suvereniteta

Treći krug pregovora između Evropske unije i Kube počeo je u aprilu 2014. godine (EPA)
Treći krug pregovora između Evropske unije i Kube počeo je u aprilu 2014. godine (EPA)

U kontekstu novih pregovora pokrenutih radi normalizacije odnosa, Evropska unija i Kuba utvrdile su u četvrtak da postoje “razlike u tumačenjima” o kojima će se morati raspraviti prije sljedećeg sastanka zakazanog za juni.

Treći krug pregovora, koji su počeli u aprilu 2014. godine radi sklapanja Sporazuma o političkom dijalogu i saradnji, bio je prilika da se “identificiraju razlike u tumačenjima koje se moraju nadvladati tokom predstojećih mjeseci”, rekao je novinarima glavni evropski pregovarač Christian Leffler, prenosi Hina.

Među posebno osjetljivim temama on je spomenuo tumačenje pravnog okvira konačnog sporazuma i primjenu međunarodnih dokumenata na nacionalnom nivou.

“Kubanska Vlada je jako osjetljiva na pitanje suvereniteta. Kad razgovaramo o saradnji, neka pitanja zadiru u autonomiju nacionalnih struktura”, rekao je Leffler, dodavši kako je bitno postići saradnju sa svim dijelovima kubanskoga društva.

Osim toga, naglasio je, za EU je bitno da dvije strane “poštuju i primjenjuju međunarodne instrumente bez postavljanja preduslova”, kada je riječ o nekoliko međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima koje Kuba nikad nije potpisala.

Ipak, Leffler je istaknuo da postoji značajan napredak, posebno u području saradnje.

Poštovati načelo neuplitanja

Kubansko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je insistiralo na tome da se mora poštovati suverenost država te je pozvalo da se poštuje “načelo neuplitanja u unutrašnje poslove”.

Leffler je potvrdio da EU “ne želi nametati model” te da traži “ravnotežu kojom bi svi bili zadovoljni”.

Što se tiče približavanja SAD-a i Kube, Leffler je kazao da nema “natjecanja” između SAD-a i EU-a te da aktivnija prisutnost SAD-a može pridonijeti jačanju pozitivne atmosfere.

“To će raspršiti oblak koji se nadvio nad regijom i otvoriti nove mogućnosti”, rekao je.

Odnosi između EU-a i Kube službeno su prekinuti od 2003. godine, no dijalog je ponovno pokrenut na inicijativu 28 zemalja EU-a, koje su odlučile promijeniti politiku kako bi se Havanu potaknulo na reforme u području ljudskih prava.

Kuba je prihvatila prijedlog, tražeći da EU odustane od svog “zajedničkog stava”, koji je na snazi od 1996. godine i koji evropsku saradnju s komunističkim režimom uslovljava demokratskim napretkom, posebno u području građanskih i političkih prava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO