Kasparov: Mora se povećati izolacija Putina

Gari Kasparov: Ne može se pregovarati s karcinomom - Putin i njegova elita moraju biti odstranjeni (Getty Images)

Ruski opozicioni vođa Gari Kasparov pozvao je u srijedu Sjedinjene Američke Države i ostatak svijeta da povećaju izolaciju predsjednika Rusije Vladimira Putina i naoružaju Ukrajinu, u govoru u američkom Senatu.

“Ne može se pregovarati s karcinomom. Kao karcinom, Putin i njegova elita moraju biti odstranjeni”, izjavio je nekadašnji svjetski šahovski prvak u govoru u Senatu.

“Putin neće otići svojom voljom”, kazao je.

‘Nema više crvene crte’

Pet dana nakon ubistva opozicionog političara Borisa Nemcova u Moskvi, Kasparov je svjedočio o svojoj žalosti za prijateljem i kolegom.

“Boris Nemcov je ubijen jer je mogao biti ubijen. Putin i njegova elita smatraju da, nakon 15 godina na vlasti, mogu sve učiniti, više nema crvene crte”, kazao je on na engleskom jeziku pred američkim parlamentarcima.

Putin je u srijedu ubistvo Njemcova nazvao “sramotom”.

Američko parlamentarno saslušanje bilo je službeno posvećeno “ruskoj agresiji u istočnoj Evropi” i stanju u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

“Cijeli slobodni svijet također vodi rat u Ukrajini, htjeli to priznati ili ne”, istakao je Kasparov.

Upozorenje oligarsima

On je također izdao upozorenje oligarsima koji podržavaju Putina, za koje je kazao da “moraju biti primorani da prestanu podržavati” ruskog lidera, “ili im prijeti izolacija”.

“Ne smije im se dozvoliti da žive kao [Donald] Trump i da vladaju kao Staljin.”

Određene strukture ruske vlasti, navode agencije, sugeriraju kako postoji mogućnost da opozicija stoji iza ubistva Nemcova.

Prema njima, motiv je stvaranje mučenika i ujedinjenje opozicionog pokreta.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski predsjednik Vladmir Putin zatražio od policije da izbavi zemlju od ‘sramote i tragedije’ ubistava sličnih nedavnom ubistvu opozicionog političara.

Published On 04 Mar 2015

Gost emisije Recite Al Jazeeri je bivši svjetski prvak u šahu, aktivista i borac za ljudska prava Gari Kasparov. Kasparov se prisjeća prve šahovske titule osvojene u Banjoj Luci, te brojnih turnira i mečeva odigranih u regiji. Govori o šahu i svom rivalstvu s Anatolijem Karpovom, o Bobbyju Fischeru i njegovom doprinosu šahovskoj igri, te […]

Published On 24 Mar 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO