Video: Izraelski vojnici pustili pse na uhvaćenog dječaka

Izraelska vojska naredila je istragu nakon što se ovih dana pojavio snimak na internetu na kojem se vidi kako vojnici Izraela puštaju pse na palestinskog dječaka. Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ovaj napad.

Snimak je postao viralan nakon što ga je na Facebooku objavio bivši član Knesseta, ultranacionalista Michael Ben-Ari sa potpisom: „Vojnici su malog teroristu naučili lekciju“. Snimak je uklonjen, no nekoliko kopija se i dalje može vidjeti na YouTubeu i drugim internetskim lokacijama, javlja Russia Today (RT).

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da se napad desio 23. decembra prošle godine u „tampon-zoni“ na Zapadnoj obali, između grada Beit Ummar i obližnjeg izraelskog naselja Carmei Tzur, koje se nalazi južno od grada.

Na videosnimku se vidi 16-godišnji Hamzeh Abu Hashem kako plače dok ga psi napadaju, a izraelski vojnici ga drže. Na snimku, čiji je prijevod dao Haaretz, se čuje muškarac kako govori psu „ujedi ga“, kao i učestalo provociranje mladog Palestinca: „Ko je kukavica?“

Bolnica, pa zatvor

Hashem je optužen za bacanje kamenja na vojnike. Izraelska vojska je navela kako će biti provedena „interna istraga“, te dodala kako će se „provesti neophodni koraci kako bi se spriječilo dešavanje sličnih incidenata“ u budućnosti.

Vojni advokat general-major Danny Efroni naredio je ispitivanje umiješanih vojnika, prenose agencije.

Haaretz citira dječakovog oca koji kaže kako je Hashemu pružena ljekarska pomoć u bolnici, a potom je prebačen u zatvor.

„Mi, njegova majka i ja, smo gledali video i nismo mogli vjerovati svojim očima. Moja žena je zamalo izgubila svijest. Ne znam da li na svijetu postoje roditelji koji bi bili hladnokrvni prema takvim snimcima. Veoma nas je zaboljelo sve, naročito činjenica da je dječak bio bespomoćan, dok su vojnici likovali nad njim“, kazao je.

Međutim, izraelska grupa koja se bori za zaštitu ljudskih prava B’Tselem kaže kako snimak ne pokazuje ništa neobično, istakavši kako je to „standardna“ vojna praksa. Iz grupe kažu kako su dokumentirali nekoliko sličnih incidenata u protekloj godini.

Mjera zastrašivanja

Achiya Schatz, koordinator projekta Ukidanje Tišine u koji su uključeni bivši izraelski vojnici, osudio je napad i potvrdio kako ovakve stvari nisu neuobičajene.

„Dok god ste dio armije, takve stvari se dešavaju, to nije neobično. Kada vidite korištenje vojske za kontrolu stanovništva, kada stvorite okupaciju, ovakve stvari se pojave“, izjavio je on, te dodao kako postoje male šanse da će istraga iznjedriti bilo kakve promjene u vojnim praksama.

„Istrage ne vode nigdje. Ukoliko ne okončamo okupaciju, takve stvari će se iznova ponavljati. Kada ste vojnik, govori vam se da morate pokazati svoje prisustvo kako bi prestrašili stanovnike. Veoma je lako preći liniju, a često i ne znate gdje su linije ponašanja“, navodi Schatz za RT.

Ističe kako u ovom slučaju pas nije korišten kao način čuvanja kriminalca, već kao oružje za širenje straha.

„Riječ je o napadačkoj vrsti psa koji je obučen da napada. Na ovom snimku vidimo kako se pas koristi protiv 16-godišnjeg dječaka. Ono što se vidi nije mjera zadržavanja, već se pas koristi za zastrašivanje“, istakao je bivši izraelski vojnik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO