Policajac iz Fergusona neće biti optužen

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da neće krivično goniti bivšeg policajca Darrena Wilsona, koji je u gradiću Fergusonu u Missouriju usmrtio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Michaela Browna, za kršenje građanskih prava.

Savezni zvaničnici zaključili su da nema dokaza protiv Wilsonovog svjedočenja da je strahovao za svoju sigurnost, niti da ima pouzdanih dokaza da su ruke osamnaestogodišnjeg Browna bile podignute u zrak kad je upucan prošlog augusta, prenosi AP.

Odluka je bila očekivana, prenose američki mediji, zbog visokog pravnog standarda postavljenog u slučaju kršenja građanskih prava.

Po zakonu, tužioci bi morali dokazati da je policajac Wilson namjerno prekršio Brownova građanska prava kada ga je upucao.

Policija u Fergusonu krši Ustav

U novembru prošle godine, Velika porota u Missouriju odlučila je da se Wilsonu ne sudi za ubistvo.

Istovremeno, Ministarstvo pravde zaključiolo je da je Policijska uprava Fergusona u više navrata prekršila Ustav.

Američki državni tužilac Eric Holder rekao je da je ”vrijeme da vođe Fergusona preduzmu hitne i sveobuhvatne korektivne mjere” kako bi zaustavili diskriminaciju koju provode policajci u tom gradu.

”Ovom istragom je zaključeno da je to društvo duboko podijeljeno te da postoji veliko nepovjerenje i neprijateljstvo u interakciji između policije i mještana”, kazao je Holder.

”Našom istragom je zaključeno da policajci iz Fergusona često krše Ustav kada zaustavljaju ljude bez osnovane sumnje, hapse ih bez mogućeg razloga i koriste nerazumnu silu protiv njih”.

Brownovi roditelji, Lesley McSpadden i Michael Brown Sr. u saopštenju su kazali da su razočarani što ”Wilson neće odgovarati za svoje postupke”.

”Dok nas je ova odluka rastužila, ohrabruje nas što će Ministasrtvo pravde pozvati na odgovornost Policijsku upravu Fergusona zbog rasizma i profiliranja koje provode u interakcijama s obojenim ljudima”, dodaje se u saopštenju.

”Nadamo se da će ovo podstaći istinske promjene ne samo u Fergusonu, nego i širom zemlje. Ako se te promjene dogode, naš sin nije umro uzalud.”

Masovni protesti

Wilson je u novembru prošle godine podnio ostavku na mjesto policajca.

Ubistvo Browna, kao i odluka Velike porote, izazvali su masovne proteste i hapšenja u američkim gradovima, ali i u New Yorku i Londonu.

U intervjuu za ABC objavljenom u novembru 2014, Wilson je kazao da mu je savjest čista i da bi ponovno učinio isto ukoliko bi se našao u sličnoj situaciji kao prošlog augusta.

Rekao je da se bojao za svoj život prije nego što je potegao oružje i pucao na Browna.

Dodao je kako bi učinio isto i da je Brown bio bijelac.

Izvor: Agencije


Povezane

Borci za građanska prava širom SAD-a organizuju proteste i marševe kako bi privukli što više pažnje na probleme sa kojima se Afroamerikanci suočavaju. Borci za građanska prava nadaju se da će njihov sedmodnevni marš, dug 193 kilometra, od mjesta u Fergusonu na kojem je policajac ubio nenaoružanog tinejdžera Michaela Browna do kuće guvernera Missourija, dovesti […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO