New York: Bajrami praznici u državnim školama

Istraživanje je pokazalo da 95 posto muslimanskih učenika u New Yorku nastavu pohađa u državnim školama (Getty Images)
Istraživanje je pokazalo da 95 posto muslimanskih učenika u New Yorku nastavu pohađa u državnim školama (Getty Images)

Muslimanski praznici Ramazanski bajram i Kurban-bajram od početka iduće školske godine u New Yorku će biti službeni praznici.

Vijest o tome da će Ramazanski i Kurban-bajram biti praznici u New Yorku, putem društvenih mreža potvrdio je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, kazavši da se radi o jednoj “promjeni koja poštuje različitosti u ovom gradu”, prenosi Anadolija.

Prvi praznik prvi dan Kurban-bajrama

Gradonačelnik de Blasio je, u vezi odluke, održao i sastanak s direktoricom za obrazovanje u gradu New Yorku, Carmen Farinom.

U priopćenju iz grada New Yorka u vezi s odlukom navedeno je da će prvi praznik u državnim školama u New Yorku, u školskoj 2015./16. godini, biti prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 24. rujan.

U New Yorku, za koji se predpostavlja da u njemu živi između 600.000 i milijun muslimana, 36 posto učenika ne pohađa nastavu za vrijeme Kurban-bajrama.

Predizborna obećanja

Istraživanje Sveučilišta Columbia iz 2008. godine, pokazalo je da 95 posto muslimanskih učenika u New Yorku nastavu pohađa u državnim školama.

Inače, aktualni gradonačelnik de Blasio je u svojim predizbornim obećanjima između ostalog navodio i to da će u državnim školama muslimanski praznici biti priznati kao službeni praznici u ovom gradu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO