Kerry: Kapitulacija Irana ne vodi dogovoru

Pregovori će se nastaviti 15. marta (AP)
Pregovori će se nastaviti 15. marta (AP)

Američki državni tajnik izjavio je da jednostavno zahtijevati kapitulaciju Irana nije način da se dođe do nuklearnog dogovora s Islamskom Republikom,  aludirajući na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Po završetku trodnevnih pregovora s Iranom, Kerry je rekao da su on i njegov iranski kolega Mohammad Javad Zarif ostvarili određeni napredak u pregovorima u švicarskom gradu Montreauxu te da će ih nastaviti 15. ožujka.

Kerryjevi suradnici su rekli da su preostale mnoge prepreke uoči roka predviđenog za kraj ožujka za nacrt sporazuma između Irana i šest svjetskih sila o iranskom nukleaarnom programu.

Pukotina između Izraela i SAD-a

“Postoje duboke razlike i važni odabiri koji se moraju napraviti”, rekao je Kerry novinarima nakon više od 10 sati razgovora sa Zarifom, prenosi Hina.

U utorak je Netanyahu rekao u govoru u američkom Kongresu da Washington pregovara o lošem sporazumu s Iranom koji može izazvati “nuklearnu noćnu moru”, navukavši na sebe kritiku predsjednika Baracka Obame i pokazujući sve dublju pukotinu između SAD-a i Izraela.

Kerry je rekao da ga politika ili vanjski čimbenici neće odvratiti od pregovora, čiji je cilj ograničiti Iran provjerama UN-a njegovih nuklearnih aktivnosti i produljiti vrijeme potrebno Iranu da izgradi nuklearno oružje.

“Nitko nije predstavio izgledniju, trajniju alternativu da se Iran stvarno spriječi da dođe do nuklearnog oružja. Prema tome, ljudi, jednostavno zahtijevati da Iran kapitulira nije plan. A nitko nas od naših P5+1 partnera ne bi ni podržao u takvom stajalištu”, rekao je.

Obama odbacio zahtjev Netanyahua

Druge zemlje P5+1 su Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka koje će sve morati potpisati bilo kakav dogovor.

Netanyahu je pozvao svjetske sile da ustraju na tome da Iran demontira svoju nuklearnu infrastrukturu i promijeni ono što je nazvao “agresivan” regionalni stav, što je Obamina administracija žurno odbacila kao jednako traženju promjene režima u Iranu.

Upitan da li misli da su postigli napredak Zarif je rekao novinarima: “Jesmo, ali je preostalo još mnogo posla”.

“Nije nam cilj postići bilo kakav, nego dobar dogovor”, rekao je Zarif.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO