Identificirani osumnjičeni za ubistvo Nemcova

Boris Nemcov je ubijen u petak navečer u centru Moskve, nedaleko od Kremlja (AP)
Boris Nemcov je ubijen u petak navečer u centru Moskve, nedaleko od Kremlja (AP)

Šef ruske Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnikov izjavio je u srijedu kako je tokom istrage o ubistvu opozicionog političara Borisa Nemcova identificirao nekoliko osumnjičenih.

Bortnikov je rekao da su ti osumnjičeni samo jedan pravac koji istražitelji razmatraju, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na ruske medije.

Nemcov je ubijen u petak kasno navečer u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dva dana uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Ubistvo Nemcova, koji se dogodilo na Moskvoreckom mostu, u centru glavnog ruskog grada, snimila je kamera koja snima vremenske uvjete.

Prema podacima ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Nemcov je ubijen u centru Moskve u petak u 23:40 sati po lokalnom vremenu, kada je na njega ispaljeno više metaka iz automobila u prolazu.

Borba protiv korupcije

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u srijedu od policije da izbavi Rusiju od “sramote i tragedije” ubistava sličnih nedavnom “bezočnom ubistvu” Nemcova.

Obraćajući se na sastanku s vrhom Ministarstva unutrašnjih poslova, ruski predsjednik je rekao da je potrebno posvetiti “najozbiljniju pažnju gromoglasnim zločinima, uključujući one s političkom pozadinom”, prenosi TASS.

Putin je, takođe, tražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da poveća nivo razriješenih krivičnih djela.

“Potreban je kardinalni prelaz, novi kvalitet rada organa Ministarstva unutrašnjih poslova i čitavog pravosudnog sistema”, kazao je prvi čovjek Rusije, koji je potvrdio namjeru nastaviti s “čišćenjem redova” u strukturi vlasti, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, od korupcije.

Putin je rekao da korupcija, izbjegavanje poreza, korištenje kriminalnih i polukriminalnih shema deformiraju poslovnu klimu i oduzimaju dobronamjernim biznismenima stimulans za razvoj.

Predsjednik Rusije je zatražio od policije da “zatvori put” narkotrgovcima do škola i fakulteta i da hitno reagira na akcije koje pripremaju ekstremisti, čiji je cilj udar na ustavne temelje države.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO