Erdogan: U Srebrenici smo vidjeli licemjerje Zapada

Turskom predsjedniku je poklonjena je knjiga "I ja sam iz Srebrenice" (Anadolija)
Turskom predsjedniku je poklonjena je knjiga "I ja sam iz Srebrenice" (Anadolija)

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uručio je nagradu Zelenog polumjeseca “Feniks 2015”, turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, za doprinos radu te organizacije, prenosi Anadolija.

U Istanbulu je organizovana svečanost dodjele nagrada za doprinos radu organizacije Zeleni polumjesec. Pored Erdogana, nagradu za doprinos radu organizacije u BiH dobio je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, prije samog uručenja nagrade Zelenog polumjeseca, poklonjena je knjiga “I ja sam iz Srebrenice”, a poklonio mu je lično autor ove knjige, bh. novinar Fikret Hodžić.

Različiti osjećaji

Erdogan je tom prilikom podsjetio kako je zajedno sa svojom porodicom više puta posjetio Srebrenicu povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

“Srebrenica je mjesto gdje smo doživjeli zaista različite osjećaje. Mjesto gdje smo vidjeli u kojoj je mjeri Zapad bio licemjeran. U genocidu u Srebrenici ubijeno je oko 8.000 Bošnjaka”, podsjetio je Erdogan.

Izetbegović je nakon toga uručio nagradu Recepu Tayyip Erdoganu, a nagradu Izetbegoviću za njegov doprinos radu organizacije u BiH uručio je predsjednik Yesilaya Ihsan Karaman.

Izetbegović je nakon preuzimanja nagrade podsjetio na dugogodišnju tradiciju i rad organizacije Zeleni polumjesec, te se zahvalio na nagradi, kazavši da je ovo za njega “rijetka i posebna čast”.

Globalna organizacija

“Ova organizacija je javno dobro Republike Turske i njenih građana. Vršeći svoju humanu misiju prevencije i borbe protiv svih vrsta ovisnosti u preko 30 zemalja, svijeta Zeleni polumjesec prerastao je u globalnu organizaciju. Zemlje koje su postale dio Zelenog plumjeseca prostiru se od BiH do Palestine, od Crne Gore do Tajlanda, od Srbije do Libana, od Albanije do Tanzanije.”

Tokom večeri uručene su nagrade i drugim ličnostima koji su dali svoj doprinos u radu organizacij Zeleni polumjesec.

Zeleni polumjesec je formiran 1920. godine, a osnovala ga je grupa intelektualaca, po naredbi prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka. Ova organizacija osnovana je kako bi napravila program prevencije i borbe protiv alkoholizma, kasnije narkomanije i konzumiranja cigareta. U BiH je otvorena u oktobru prošle godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO