Erdogan: ISIL uništava civilizaciju i kulturu

Erdogan je kazao da mu je nedavno jedan prijatelj iz Mosula javio da su pripadnici ISIL tamo spalili veliku biblioteku (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da teroristička organizacija Islamska država Irak i Levant radi na uništavanju svega što postoji od civilizacije i kulture, a da je dokaz za to spaljivanje i rušenje biblioteka i svih kulturnih vrijednosti u Siriji i Iraku, javlja Anadolija.

Erdogan je prisustvovao svečanosti povodom otvaranja izložbe klasične umjetnosti „Veliki susret od olovke do olovke“ u Istanbulu i tom prilikom istakao da islamska civilizacija pridaje veliku važnost znanju, učenju i knjigama.

Poziv na učenje

„Preciznije rečeno, islamska civilizacija je civilizacija nauke, znanja i knjige. Govorimo o civilizaciji u čijem temelju je naredba „uči“, a i Poslanik je od bešike do mezara pozivao na učenje. Kinezi jesu otkrili papir, ali naši preci su ga s pravom koristili i kasnije dopremili na Zapad i druge regije“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na važnost bibliotekarske građe i sadržaja djela koja su doprinijela razvoju civilizacija, turski predsjednik Erdogan je podsjetio i na tamna razdoblja u historiji čovječanstva kada su se rušile biblioteke i palile knjige.

Podsjetivši na takve zločine spaljivanja abasijskih biblioteka tokom pohoda mongolskog vojskovođe Hulagua i andaluzijskog kardinala koji je na trgu Granada javno spalio milion knjiga, Erdogan je kazao da i ISIL danas istom metodom uništava svu civilizacijsku i kulturnu građu u Siriji i Iraku.

Kulturni genocid

Erdogan je kazao da mu je nedavno jedan prijatelj iz Mosula javio da su pripadnici ISIL u tom iračkom gradu spalili veliku biblioteku i da ruše sve džamije i druge objekte.

„Ta teroristička organizacija je spalila mosulsku biblioteku u kojoj je bilo 8.000 rijetkih primjeraka knjiga. Ranije se slično desilo i u Timbuktuu. Naša civilizacija je preživjela sve ranije pokušaje kulturnih genocida i zločina i ako Bog da preživjet će i dalje. Evropa, koja je na trgu Granada spalila milion knjiga, nije renesansu izgradila od tog pepela, već na spašenim primjercima i njihovim sadržajima“, zaključio je Davutoglu.

Izvor:Agencije