Britanija zabranila izraelsku reklamu o Jerusalemu

Međunarodna zajednica tretira Istočni Jerusalem kao okupiranu teritoriju (EPA)
Međunarodna zajednica tretira Istočni Jerusalem kao okupiranu teritoriju (EPA)

Britanske vlasti zabranile su da se objavi reklama Vlade Izraela u britanskim novinama, budući da Stari grad u Istočnom Jerusalemu predstavlja kao dio Izraela, što nije priznala međunarodna zajednica.

Služba za standarde u reklamnoj industriji tvrdi kako je riječ o turističkom dodatku koji je trebao biti objavljen uz britanski list – nisu otkrili o kojem listu je riječ – na čijoj se naslovnici nalazila slika Starog grada u Jerusalemu, dok je iznad slike bio ispisan slogan: „Izrael ima sve.“

Prema navodima Službe, kombinacija slike i teksta navodi na ubjeđenje da je Stari grad u Istočnom Jerusalemu dio Izraela.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata 1967. godine, da bi ga 1982. proglasio svojim, međutim, međunarodna zajednica ne priznaje ovu aneksiju i tretira Istočni Jerusalem kao okupiranu teritoriju.

Pitanje teritorije

U obrazloženju odluke o zabrani, navodi se: „Znamo da je pitanje teritorije, o kojoj je ovdje riječ, predmet veoma čestih međunarodnih sporova, stoga smatramo da ova reklama stvara pogrešno uvjerenje kod čitalaca da je Stari grad u Jerusalemu dio Izraela. To bi ih moglo potaknuti na donošenje određenih odluka, što možda ne bi bio slučaj da je situacija drugačija“, aludirajući na odluke o putovanju u Jerusalem.

Prema ovom tijelu, Ured za turizam pri Vladi Izraela opravdava ovu reklamu, negirajući bilo kakve propagandne namjere brošure i prikazivanje Istočnog Jerusalema ili Starog grada kao dijela Izraela.

Također su prenijeli da je izraelska strana saopćila kako „reklama nije imala za cilj iznošenje političkih stavova, niti smatraju da je ovo prikladan način za nešto poput toga.“

Naglasili su da „brošura nudi praktične informacije i pojašnjava posjetiteljima da mjesta koja su navedena u brošuri, poput Starog grada u Jerusalemu, mogu posjetiti samo ukoliko otputuju u Izrael.“

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO