Vojna skladišta meta napada u Jemenu

Kineski vojni brodovi završili su evakuaciju 570 kineskih državljana iz Jemena (EPA)

Najmanje 18 naoružanih pripadnika pokreta Husi i 15 civila ubijeno je u zračnim napadima Saudijske Arabije na punkt pobunjenika u gradu Dhamaru, na jugu Jemena, navode očevici.

U napadu koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, povrijeđeni su deseci osoba.

Tokom noći gađano je nekoliko uporišta pokreta Husi u glavnom gradu Sana'i i drugim dijelovima zemlje.

Dopisnik Al Jazeere javlja da su u napadima u utorak ujutro pogođeni vojni ciljevi u sjevernom dijelu jemenske prijestolnice te skladišta municije pokreta Husi.

Eksplozije su se čule i na nekoliko vojnih objekata u sjevernom dijelu grada.

Borbeni avioni ciljali su međunarodni aerodrom u Sana'i i vojni kamp pokreta Husi u južnom dijelu grada, javili su sigurnosni izvori.

Pojedini mediji prenose da se na meti našlo skladište raketa “Scud” nedaleko od prijestolnice Jemena.

Evakuacija kineskih građana

Još nije potvrđeno jesu li napadi u ponedjeljak navečer nanijeli materijalnu štetu.

Avioni su također gađali područja koja ta grupa drži pod kontrolom u provincijama Taiz i Al-Hudayah na zapadu zemlje, navode očevici.

Kineski vojni brodovi završili su evakuaciju 570 kineskih državljana iz Jemena, preko Crvenog mora do Džibutija, odakle će avionom otići kućama, saopćilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Kinezi su evakuirani u dvije grupe, jedna iz Adena i druga mnogo veća iz Al-Hudaydafa, a s njima je i osam stranih državljana, navodi se na internetskoj stranici Ministarstva odbrane, prenosi Reuters.

“Vojna lica moraju biti čuvari narodne sigurnosti i vojni brodovi moraju biti kao Nojeva barka za naše sunarodnjake”, navodi se u tekstu, uz najavu da će se, po završetku operacije, vojni brodovi vratiti u Adenski zaljev da pomognu u borbama protiv pirata iz Somalije.

Uporedo s tim, koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom blokirale su sve jemenske luke.

Glasnogovornik vojne operacije “Odlučna oluja” Ahmed Asiri je saopćio da su pomorske koalicione snage pod blokadu stavile sve jemenske luke u Zaljevu i da su počele kontrolu transporta ljudi, roba i oružja, javlja Agencija Anadolija.

“Niti jednom brodu u jemenskim lukama neće biti dozvoljeno kretanje prije nego bude pregledan. Svi brodovi su pozicionirani u okviru koalicionog plana blokade pomorskih puteva radi kontrole transporta. Sve zemlje koalicije učestvuju u toj operaciji”, kazao je Asiri novinarima u Rijadu.

Ofanziva pokreta Husi

Saudijska Arabija je 26. marta objavila da su ova i još devet sunitskih zemalja počele bombardiranje položaja oružanih formacija šiitskog pokreta Husi, pod čijom kontrolom se nalazi Sana'a i koji su saveznici Irana, glavnog saudijskog protivnika u toj regiji.

Iran, koji tvrdi da ne pruža vojnu pomoć tom pokretu, saopćio je u ponedjeljak da je u zračnim udarima u noći između subote i nedjelje ubijeno 35, a ranjeno 88 ljudi, ali Reuters napominje da se ti podaci ne mogu provjeriti iz nezavisnih izvora.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bombardira položaje pobunjenika širom Jemena, u namjeri da spriječi pad predsjednika Abd Rabbuha Mansura Hadija.

Mansur Hadi, koga je pokret Husi, nakon osvajanja glavnog grada Sana'e, prošle jeseni stavio u kućni pritvor, uspio je pobjeći u Aden, grad na jugu Jemena, koji je trenutno pod opsadom pobunjenika, odakle je prebjegao u Saudijsku Arabiju.

Kampanja zračnih napada međunarodne koalicije odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Husi, koje podržava Iran.

Izvor: Al Jazeera i agencije