UNICEF: Deseci djece ubijeni u Jemenu

U Jemenu traju žestoki sukobi i od prošlog četvrtka: koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bombardira pripadnike pokreta Husi (Reuters)
U Jemenu traju žestoki sukobi i od prošlog četvrtka: koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bombardira pripadnike pokreta Husi (Reuters)

Najmanje 62 djece ubijeno je i 30 ranjeno u sukobima u Jemenu u posljednjih sedam dana, objavio je UNICEF.

“Djeca moraju biti zaštićena i sve strane u sukobu moraju poduzeti sve što je u njihovoj moći da zaštite djecu”, rekao je Julien Harneis, predstavnik UNICEF-a za Jemen, gdje od četvrtka Saudijska Arabija bombardira šiitske pobunjenike pokreta Husi i njihove saveznike.

“U sukobima su oštećene medicinske i obrazovne jedinice”, naglasio je UNICEF u saopćenju.

Neuhranjenost najmlađih

Ta organizacija je također podsjetila na opću neuhranjenost najmlađih u zemlji.

U Jemenu traju žestoki sukobi i od prošlog četvrtka Saudijska Arabija bombardira šiitske pobunjenike koji kontroliraju velika područja te zemlje.

UN je iz Jemena povukao sve svoje strano osoblje i u Jordanu postavio izaslanika Jamala Benomara.

Ujedinjeni narodi podržavaju predsjednika Abd Rabbuha Mansura Hadija, koji se prvobitno sklonio u Aden, na jugu zemlje, a od prošle sedmice se nalazi u Saudijskoj Arabiji.

Najmanje 18 naoružanih pripadnika pokreta Husi i 15 civila ubijeno je u utorak u zračnim napadima Saudijske Arabije na kontrolni punkt pobunjenika u gradu Dhamaru, na jugu Jemena, navode svjedoci.

U napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom povrijeđeni su deseci osoba.

Tokom noći s ponedjeljka na utorak gađano je nekoliko uporišta pokreta Husi u glavnom gradu Sana'i i drugim dijelovima zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Postaje li Jemen još jedno svjetsko ratno žarište?Šta je ujedinilo zemlje udružene u arapsku vojnu koaliciju?Kakva je uloga Sjedinjenih Američkih Država u jemenskom sukobu, a kakva Irana?Zašto se ta zemlja smatra najznačajnijim uporištem Al-Kaide u svijetu?    Kako se ovaj konflikt može dalje razvijati?   O tome u Kontekstu govore: – Danijel Bučan, vanjskopolitički stručnjak,– Muhamed Jusić, […]

Borbeni avioni Saudijske Arabije tokom noći gađali su više uporišta pokreta Husi u Jemenu, ubivši najmanje 33, a ranivši desetke ljudi.

31 Mar 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO