Tsipras: Grčka most između Zapada i Rusije

Tsipras je naglasio da Grčka ne podržava sankcije prema Rusiji te da zbog njih i sama trpi gubitke (Reuters)
Tsipras je naglasio da Grčka ne podržava sankcije prema Rusiji te da zbog njih i sama trpi gubitke (Reuters)

Grčki premijer Alexis Tsipras će 8. travnja otputovati u službeni posjet Rusiji, koji najavljuje kao prekretnicu za nove i intenzivnije bilateralne odnose.

Tsipras je u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS istaknuo da je bivša grčka vlada “zahladila” odnose s Moskvom, a da je aktualna grčka vlast spremna da s dužnosnicima iz Moskve intenzivnije surađuje.

“Zimsko doba grčko-ruskih odnosa će biti zamijenjeno ljetom. Moj posjet Rusiji će biti prekretnica u našim odnosima”, kazao je Tsipras, kako prenosi Anadolija.

Naglasivši da Grčka ne podržava aktualne sankcije prema Rusiji, Tsipras je rekao da su i grčki poljoprivredni proizvodi zahvaćeni tim sankcijama i da grčka ekonomija zbog toga trpi velike gubitke.

Sastanci s Putinom i Medvedevom

Dodao je da grčka vlada sprema neke poteze u kontekstu prevazilaženja tih problema.

Intenziviranje bilateralnih odnosa na poljima energetike, turizma i poljoprivrede, Tsipras navodi kao prioritete grčkih i ruskih vlasti, a važnim ocjenjuje i intenziviranje suradnje između sveučilišta dviju zemalja.

“Grčka bi kao članica Europske unije mogla biti most između Rusije i Zapada”, kazao je Tsipras.

Tsipras bi u okviru službenog posjeta Moskvi trebao održati odvojene sastanke s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, premijerom Dimitrijem Medvedevom i vjerskim liderima Rusije. Planirano je da bude gost i jednog sveučilišta u Moskvi.

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak su umanjili važnost posjeta grčkog premijera Moskvi, napomenuvši kako se mora nastaviti posao na utvrđivanju revidiranog popisa gospodarskih reformi za Grčku.

Malo vremena

Hollande je nakon razgovora s Merkel u Berlinu rekao da “Grčka zna da je Europa njezina budućnost”, prenosi Hina.

“Ako Grčka želi ostati u eurozoni, nastavit će taj proces i pridonijeti smirivanju ovog sukoba”, dodao je.

I on i njemačka kancelarka nisu pridali osobitu važnost Tsiprasovom posjetu, spomenuvši da su i sami bili u Moskvi.

“Bili smo u Moskvi i još smo članice Europske unije”, rekla je Merkel.

“Moramo nastaviti proces i istodobno jasno dati do znanja da se dana obećanja, s varijacijama u kontekstu nove (grčke) vlade, moraju poštovati. Vremena je jako malo i moramo nastaviti raditi”, kazala je njemačka kancelarka, dodavši da su ministri dobili upute da rješenje postignu do kraja travnja, ali nije odredila nikakav datum kao krajnji rok.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO