Traume: Sirijska djevojčica od objektiva mislila da je oružje

Hudea je u kampu, udaljenom 10 kilometara od turske granice, boravila sa majkom i još dva člana porodice (Osman Sagirli)
Hudea je u kampu, udaljenom 10 kilometara od turske granice, boravila sa majkom i još dva člana porodice (Osman Sagirli)

Fotografija prestravljene sirijske djevojčice koja diže ruke u znak predaje pred objektivom fotoaparata, misleći da se radi o oružju uperenom u nju, ovih dana obišla je svijet putem društvenih mreža.

Ipak, ova upečatljiva fotografija koja najbolje prikazuje traume djece koja su preživjela rat u Siriji nije napravljena nedavno, već prošle godine.

Njen autor je Osman Sagirli koji je za BBC potvrdio da se radi o četvorogodišnjoj djevojčici Hudei iz sirijskog grada Hame.

Nastala je kada je posjetio izbjeglički kamp Atmeh u Siriji u decembru prošle godine. Hudea je u kampu, udaljenom 10 kilometara od turske granice, boravila sa majkom i još dva člana porodice.  Njen otac je poginuo u Siriji.

„Koristio sam teleskopski objektiv i ona je mislila da je to oružje. Shvatio sam da je prestravljena kada sam pogledao fotografiju, zato što je zagrizla usne i podigla ruke. Djeca obično pobjegnu, sakriju lice ili se nasmiju kada vide aparat.“

Djeca pokazuju patnju

Sagirli, koji sada radi u Tanzaniji, kaže da fotografije djece u izbjegličkom kampu imaju posebnu težinu, jer se kroz njih može vidjeti koliko su izbjeglice propatile, više nego na licima odraslih.

„Djeca su ta koja pokazuju te osjećaje sa svojom nevinošću.“

Fotografija djevojčice prvo je bila objavljena u novinama Türkiye u januaru, gdje je Sagirli radio 25 godina, izvještavajući o ratovima i prirodnim katastrofama.

Tada je bila jako popularna na turskim društvenim mrežama, ali je trebalo nekoliko mjeseci prije nego što je postala viralna i u ostatku svijeta.

Tweet fotoreporterke iz Gaze

To se desilo kada ju je prošle sedmice na svom Twitter profilu objavila Nadia Abu Shaban, fotoreporterka iz Gaze. Post je bio do sada retweetan više od 16.000 puta.

Ipak, počele su optužbe da je fotografija lažna ili namještena. Mnogi korisnici Twittera pitali su ko je autor.

Abu Shaban je potvrdila da ona nije fotografisala dijete, ali nije imala informaciju ko stoji iza toga.

Na društvenoj mreži Imgur, koja služi za dijeljenje fotografija, jedan korisnik postavio je novinski članak sa ovom fotografijom gdje se navodi da je njen autor Osman Sagirli, što je sada i potvređeno.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO