Teška završnica nuklearnih pregovora

Na međunarodnim pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Lozani ostvaren je pomak, ali je završnica teška, izjavili su predstavnici svjetskih sila u kasnim večernjim satima u utorak.

Reporterka Al Jazeere Nataša Krstin javlja iz Lozane da je moguće da će se pregovori nastaviti i nakon ponoći, što je bio rok za postizanje sporazuma.

”Iz Bele kuće stiglo je saopštenje da je napravljeno dovoljno pomaka da ti pregovori potraju i iza ponoći. Kažu, ostalo je još nekoliko teških pitanja”, javila je Krstin.

Šefovi diplomatija velikih sila – Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije, Velike Britanije, Njemačke i Francuske te Irana, sastali su se u utorak ujutro u Lozani nakon kratke noći tokom koje su njihovi stručnjaci nastavili razgovarati u pokušaju rješavanja zadnjih neriješenih pitanja.

Osnovni kompromis

SAD, ali i iranska strana, u utorak navečer najavili su mogućnost nastavka pregovora do srijede.

”Imat ćemo dogovor kad se sva pitanja riješe. Trenutno ima neriješenih. Tražimo najbolja rješenja koja odgovaraju svima. Napori će se nastaviti dok ne dođemo do dogovora. Nemamo neki umjetni rok, šest, sedam, ili devet sati. Za nas dan može okončati i ujutro”, rekao je član iranskog pregovaračkog tima Hamid Baidinejad.

“Ako je nužno, a kad to kažem mislim na mogućnost da je ponoć, a dogovor još nije postignut, međutim razgovori su produktivni, onda, moraju biti spremni nastaviti pregovore i sutra”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Grupa 5+1 i Iran trebaju postići prvi osnovni kompromis o pitanju koje narušava međunarodne odnose već 12 godina.

Cilj je osigurati da se Iran neće nastojati domoći atomske bombe, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Iran odbacuje navode Zapada da razvija atomsko oružje i tvrdi da se njegov nuklearni program koristi isključivo u civilne svrhe.

Historijski sporazum

Iako 31. mart nije datum posljednje prilike, on je osnovna etapa za nastavak rasprava i postizanja kompletnog historijskog sporazuma sa svim tehničkim detaljima finaliziranim do 30. juna.

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf ranije je kazala da je “doista vrijeme da donesemo odluke”, ali i dodala da Washington neće “nagliti i zaključiti loš dogovor”, nekoliko sati do isteka roka.

Kazala je da su izgledi za dogovor “50-50”.

Ono što je sigurno je da će u svakom slučaju do 30. juna i dalje važiti privremeni sporazum koji su šest pregovaračkih sila (SAD, Francuska, Njemačka, Britanija, Rusija i Kina) postigle s Iranom u novembru 2013. godine.

Prethodnih dana bilo je izjava nekih zvaničnika za Reuters kako Iran izražava spremnost da većinu svog obogaćenog urana pošalje na skladištenje u Rusiju, ali je jučer Abbas Araqchi iz iranskog pregovaračkog tima izjavio kako takav potez “nije na iranskoj agendi”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Grupa P5+1 u Švicarskoj bi se trebala dogovoriti sa Iranom da ne razvija nuklearno oružje, a zauzvrat bi mu ukinula sankcije.

29 Mar 2015

Sve je manje vremena za dogovor Irana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu. Rok ističe sutra, a britanski ministar vanjskih poslova kazao je kako postoje naznake da bi ipak mogao biti postignut danas. Prethodna četiri dana, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina s Iranom vode maratonske pregovore. Od Teherana se […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO