Saradnik Abu Hamze priznao krivicu

Prema optužnici, Aswat je pokušao organizirati kamp za obuku terorista u Oregonu (AP)
Prema optužnici, Aswat je pokušao organizirati kamp za obuku terorista u Oregonu (AP)

Britanac Haroon Aswat priznao je da je planirao organizirati kamp za obuku terorista u američkoj saveznoj državi Oregon.

Taj 40-godišnjak koji je rođen u zapadnom Yorkshiru izjasnio se krivim za optužbe za terorizam i zavjeru, za što mu prijeti do 20 godina zatvora.

Tužioci Ministarstva pravde SAD-a navode da je Aswat, u saradnji s imamom Abu Hamzom, planirao osnovati kamp za obuku.

“Ovim priznanjem Haroon Aswat se smatra odgovornim za pružanje materijalne podrške Al-Kaidi i učešće u zavjeri da se uspostavi kamp za obuku terorista na američkom tlu”, rekao je pomoćnik državnog tužioca John Carlin.

Abu Hamza je prošle godine također osuđen u SAD-u za 11 otmica i terorizam.

Uhapšen u Zambiji

Prema optužnici, Aswat je pokušao organizirati kamp za obuku terorista u Blyju, u Oregonu, i to između juna 2000. i decembra 2001. godine, za sve koji su željeli ići boriti se u Afganistan.

Aswat je uhapšen 2005. godine u Zambiji, izručen Velikoj Britaniji, gdje je bio u psihijatrijskoj ustanovi Broadmoor prije izručenja SAD-u, 2008. godine.

Američki Federalni istražni biro je došao do njegovog imena u kući Khalida Sheikha Mohammeda u Pakistanu, jednog od organizatora napada na New York 11. septembra 2001. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Nekadašnji pripadnik odreda El-Mudžahid, Sirijac Imad al Husin – poznatiji kao Abu Hamza – pritvoren je od 2008. godine jer ga bosanskohercegovačke vlasti smatraju prijetnjom po nacionalnu sigurnost. Nikada nisu izneseni podaci na osnovu kojih se smatra opasnim. Audiosnimci njegovih memoara snimljeni u Imigracionom centru ustupljeni su isključivo Al Jazeeri.

Radikalni islamski klerik Abu Hamza čeka pojavljivanje pred američkim sudom. Njega i još četvoricu je izručila Velika Britanija, zbog sumnjičenja za terorizam. Dvojica su se već pred sudijama izjasnila da nisu kriva.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO