Krivični sud u Hagu otvara istragu o zločinima u Gazi

Tokom 50 dana rata u Gazi ubijeno je 2.256 Palestinaca, od toga 1.563 civila i 538 djece (EPA)
Tokom 50 dana rata u Gazi ubijeno je 2.256 Palestinaca, od toga 1.563 civila i 538 djece (EPA)

Međunarodni kazneni sud u Haagu pokrenuo je preliminarnu istragu zbog navodnih izraelskih zločina i aktivnosti naseljavanja na palestinskom teritoriju, prenose agencije.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je potvrdio kako je taj sud također pokrenuo istragu zbog ratnih zločina koje je Izrael navodno počinio tokom posljednje ofenzive na Pojas Gaze.

“U međunarodnim pravnim okvirima Palestina je zemlja pod okupacijom”, rekao je Erekat za Agenciju Anadoliju i dodao kako je okupirani teritorij sastavljen od Istočnog Jeruzalema, Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Prema njegovim riječima, Palestina se može uključiti u 523 organizacije i međunarodna sporazuma i protokola.

Erekat je rekao da su neki međunarodni faktori, uključujući i Sjedinjene Američke Države, pokušavali spriječiti priključivanje Palestine Međunarodnom kaznenom sudu.

“Njima kažemo: mi smo žrtve. Oni koji se boje da će biti izvedeni pred lice pravde trebaju prestati činiti zločine”, rekao je Erekat.

U Haagu se pripremaju za službenu proslavu primanja Palestine kao 123 članice Suda.

I UN traži istragu o zločinima

Ranije je i izaslanik Ujedinjenih naroda Makarim Wibisono pozvao Izrael da istraži ubojstva više od 1.500 palestinskih civila, uključujući trećinu djece, tokom rata u Pojasu Gaze prošlog ljeta i da rezultate istrage objavi.

Wibisono, bivši veleposlanik Indonezije pri UN-u, objavio je početkom ožujka prvi izvještaj Vijeća za ljudska prava UN-a otkako je postao specijalni izvjestitelj za ljudska prava na palestinskim teritorijima prošlog lipnja.

Tokom 50 dana rata ubijeno je 2.256 Palestinaca, od toga 1.563 civila i 538 djece. Na izraelskoj strani je poginulo 66 vojnika i petero civila, potvrdio je Wibisono.

“Oštra razlika u broju žrtava na dvije strane oslikava iskrivljenu ravnotežu snaga i nesrazmjernu cijenu koju su podnijeli palestinski civili, te potiče pitanja je li se Izrael pridržavao međunarodnog prava i principa razlikovanja, proporcionalnosti i predostrožnosti”, kazao je on.

Većina civilnih žrtava “nisu bili jednostavno slučajni prolaznici na ulici na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme”, istaknuo je Wibisono, dodavši: “Većina žrtava su bile obitelji ubijene u raketnim udarima na njihove domove, obično noću.”

Odvojeni izvještaj o ratnim zločinima koje su počinile obje strane uskoro će objaviti i povjerenstvo UN-a za istragu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO