Istražitelji: Kokain na Costa Concordiji

Costa Concordia, na kojoj je bilo više od 4.000 putnika i članova posade, djelomično je potonula 13. januara 2012. kod otoka Giglio (AP)

Costa Concordia, kruzer koje je potonuo kod italijanske obale, nosio je tokom svog posljednjeg putovanja veliku pošiljku kokaina, koji je bio vlasništvo mafije, prenosi britanski Independent otkrića istražitelja te nesreće.

Kalabrijski kriminalni sindikat ‘Ndrangheta sakrio je narkotike na velikom putničkom brodu koji je djelomično potonuo, kada su poginule 32 osobe, pokazuju snimci telefonskih i drugih prisluškivanih razgovora kriminalne grupe.

“Isti brod, zbog kojeg su nam se smijali širom svijeta, mnogo nas je koštao”, kazao je šef ‘Ndranghete Michele Rossi saradniku Massimu Tiralongu, navode policijski zvaničnici koji se bave istraživanjem ogromnom operacijom šverca kokaina te mafijaške grupe, piše britanski medij.

Osim brodova kojima operira kompanija Costa Cruises, ‘Ndrangheta je također ukrcavala svoju drogu na plovila čiji su vlasnici kompanija MSC, sa sjedištem u Švicarskoj, te Norwigian Cruise Lines (NCL, sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama), a koje putuju između Evrope, Sjeverne Amerike i Kariba.

To pokazuju detalji kriminalne istrage koje je dobila La Repubblica.

Zatvor za kapetana

Oficiri grupe iz italijanske Firence koja se bavi istragama organiziranog kriminala kažu kako su narkotici na Concordiji, koji nisu pronađeni, bili ukrcani bez znanja visokopozicioniranih oficira broda i zvaničnika kompanije, ali je gotovo sigurno da je najmanje jedan od članova posade bio saučesnik u toj operaciji.

Kruzer Costa Concordia, na kojem je bilo više od 4.000 putnika i članova posade, djelomično je potonuo navečer 13. januara 2012. godine, nedaleko od otoka Giglio, nakon što je kapetan Francesco Schettino izveo rizični manevar.

Uslijed tog manevra, brod je udario o stijene blizu obale te je tako nastala ogromna rupa na njegovom boku.

Schettino je u februaru ove godine proglašen krivim za ubistvo, izazivanje brodoloma i napuštanje broda prije putnika.

Određena mu je 16-godišnja zatvorska kazna.

Concordia je odšlepana do Genove u julu prošle godine, kako bi bila rastavljena u složenoj operaciji koja će koštati 100 miliona eura i koja će trajati gotovo dvije godine.

Izvor: Agencije