Buhari pobijedio na nigerijskim izborima

Za pobjedu na izborima potrebno je najmanje po 25 posto podrške u dvije trećine od 36 nigerijskih država (Getty Images)
Za pobjedu na izborima potrebno je najmanje po 25 posto podrške u dvije trećine od 36 nigerijskih država (Getty Images)

Nigerijska izborna komisija objavila je da je Muhammadu Buhari pobjednik predsjedničkih izbora, koje su zasjenili sukobi i nasilje.

Reporterka Al Jazeere Yvonne Ndege javila je iz Abuje da je Izborna komisija saopćila rezultate nakon što su prebrojani skoro svi glasovi.

Buharijev  Progresivni kongres (APC) saopćio je da je predsjednik Goodluck Jonathan priznao poraz i čestitao Buhariju na pobjedi.

”Strahovali smo da možda neće priznati poraz, ali će ostati zapamćen kao heroj zbog ovog poteza. Tenzije će se dramatilno smanjiti”, rekao je glasnogovornik APC-a Lai Mohammed.

Reuters javlja da je Buharijev APC osvojio 15,4 miliona glasova, dok je Jonathanov PDP osvojio 13,3 miliona glasova.

U državi Kano, drugoj po naseljenosti poslije Lagosa, Buhari je osvojio 1.903.999 glasova, a Jonathan 215.799.

Napadi Boko Harama

Kano je jedna od nigerijskih država koja se najviše našla na udaru naoružane grupe Boko Haram, gdje su mnogi kritizirali Jonathana zbog načina na koji im se suprotstavlja.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebna je ne samo većina glasova već najmanje po 25 posto podrške u dvije trećine od 36 nigerijskih država i u prijestolnici, kako bi se izbjegao drugi krug glasanja.

Posmatrači izbora Ujedinjenih naroda i Afričke unije rekli su da su u toj najmnogoljudnijoj afričkoj državi izbori prošli uglavnom u skladu s “kontinentalnim i regionalnim načelima”.

Međutim, u nedjelju su demonstranti u državi Rivers, koja je sjedište najveće naftne industrije u Africi, uzvikivali kako su izbori lažirani.

Na sam dan izbora došlo je do napada grupe Boko Haram u sjeveroistočnom dijelu zemlje i tom prilikom je ubijeno najmanje 15 ljudi, među kojima i jedan opozicijski političar.

Lider Boko Harama Abubakar Shekau je ranije obećao da će poremetiti izbore, nazivajući ih “neislamskim”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO