Palestina u srijedu postaje članica ICC-ja

Gradnja naselja službena je izraelska politika i međunarodna zajednica smatra da se time krše zakoni ratovanja (Reuters)
Gradnja naselja službena je izraelska politika i međunarodna zajednica smatra da se time krše zakoni ratovanja (Reuters)

Palestina će u srijedu postati članica Međunarodnoga krivičnog suda te je najavila tužbu protiv Izraela.

Glavna tema palestinske tužbe bit će navodni ratni zločini tokom rata u Gazi te izraelska gradnja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Najjači su argument jevrejska naselja”, kaže Michael Sfard, ugledni izraelski advokat za ljudska prava, koji više od desetljeća s Palestincima priprema tu tužbu.

Gradnja naselja službena je izraelska politika i međunarodna zajednica smatra da se time krše zakoni ratovanja.

Osim toga, rekao je Sfard, tom se gradnjom škodi Palestincima, jer gube zemlju i ograničava im kretanje.

Jurisdikcija ICC-a

“Prema raspoloživim podacima, bit će teže dokazati da bi i izraelsko ponašanje u ratu u ljeto 2014. godine spadalo pod jurisdikciju ICC-a”, kaže Sfard.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u 50-dnevnom ratu poginulo je više od 2.200 Palestinaca, među kojima i 530 djece.

Izrael je izgubio 67 vojnika i šestero civila.

Palestinci su 2009. godine prvi put pokušali s tužbom pred jedinim svjetskim stalnim sudom za ratne zločine, ali su 2012. godine odbijeni, jer nisu imali status države.

Nakon toga je 2012. godine Generalna skupština UN-a glasanjem prihvatila Palestinu kao nečlanicu i posmatrača.

Pod međunarodnim pritiskom da pruži Izraelu priliku, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas mjesecima je odgađao, a kad su pregovori s Izraelom propali i suočen sa sve glasnijim zahtjevima kod kuće, 31. decembra je potpisao Rimski statut, osnovni dokument ICC-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Početkom godine izraelske vlasti su objavile da zamrzavaju 127 miliona dolara prihoda od poreza koji su bili namijenjeni Palestincima. Bio je to odgovor na odluku Palestine da se prijavi za članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu. Riječ je o sredstvima koja pokrivaju oko dvije trećine palestinskog budžeta i od kojih zavisi i plata u javnom sektoru. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO