Teheran odbacio američki zahtjev

Dodatne sankcije protiv Irana zbog njegovih nuklearnih ambicija uništile bi pregovore, smatraju u SAD (AP)

Iran je danas kao neprihvatljiv odbacio zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame da Teheran zamrzne svoje nuklearne aktivnosti na najmanje 10 godina.

“Obamin stav izražen je u neprihvatljivim i prijetećim frazama. Iran neće prihvatiti pretjerane i nelogične zahtjeve. Teheran će nastaviti nuklearne pregovore sa šest svjetskih sila”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, a prenijele iranske agencije.

Obama je u jučerašnjem intervjuu agenciji Reuters poručio da Iran treba pristati na zamrzavanje svoje nuklearne aktivnosti tokom najmanje 10 godina, kako bi bio postignut ključni dogovor o njegovom atomskom programu.

Napomenuo je kako je ključna nedoumica oko eventualnog postizanja sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom, za koji je 30. jun krajnji rok, to da li će Iran pristati na rigorozne inspekcije i na nizak nivo mogućnosti obogaćivanja uranijuma koji bi morao da održava. 

Nastavak razgovora Zarifa i Kerryja

U međuvremenu su Zarif i američki državni sekretar John Kerry nastavili pregovore, koji se održavaju u Montreuxu, radi postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu koji će, kako je najavljeno, izraelski premijer Benjamin Netanyahu osuditi pred Kongresom u Washingtonu.

U trenutku dok se izraelski premijer obraća Kongresu, Kerry i Zarif pregovaraju u Švicarskoj o konačnom reguliranju nuklearnog programa Islamske Republike.

Oni su u ponedjeljak započeli novi krug pregovora koji će trajati do srijede poslijepodne, dok će pregovarači i stručnjaci nastaviti svoj posao do kraja sedmice.

Nema saopćenja o razgovorima koji su u toku.

Kerry je prethodno upozorio Netanyahua da ne otkriva povjerljivi sadržaj razgovora između američkih dipomata i Izraelaca.

Rice: Nove sankcije ugrozile bi pregovore

Dodatne sankcije protiv Irana zbog njegovih nuklearnih ambicija uništile bi međunarodne pregovore, upozorila je članove američkog Kongresa savjetnica predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Susan Rice.

“Kongres je odigrao izuzetno važnu ulogu u formuliranju sankcija Iranu, i sad ne bi trebao to pokvariti”, rekla je ona.

Rice je dodala kako bi dodatne sankcije tokom pregovora uništile razgovore, podijelile međunarodnu zajednicu i dovele do toga da SAD bude okrivljen za neuspjeh, prenijele su agencije.

Stav Netanyahua

Savjetnica Baracka Obame je ovo izjavila u Američko-izraelskom komitetu za javne poslove, najjačoj proizraelskoj lobističkoj organiziji u SAD-u, uoči obraćanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua američkom Kongresu, gdje u utorak dolazi na poziv republikanaca, bez prethodnog dogovora s Bijelom kućom.

Izraelski lider duboko sumnja u napore Obame da postigne nuklearni sporazum s Iranom, strahujući da su SAD i pregovarački partneri te države spremni ostaviti Teheranu sposobnost da razvije nuklearno oružje.

Netanyahu je naglasio da će govoriti jasno pred Kongresom o prijetnji koju bi nuklearni Iran predstavljao za Izrael i za svijet.

Izvor: Agencije